Водещите технологични компании се оказаха в центъра на сериозен публичен натиск, когато преди няколко месеца стана ясно, че правят аудио записи на потребителите без знанието им. Сред тях са Amazon, Applе, Google, Microsoft и Facebook. Данните за тези действия закономерно предизвикаха негативни коментари и дори ви съобщихме, че Facebook са заплашени от нови антитръстови разследвания в ЕС заради аудио записите на потребителите. В конкретният случай компанията сформира свой екип от служители, които превеждат и правят рецензии на аудио записите с цел подобряване на цялостното качество на софтуера им.

 

На пръв поглед това не звучи толкова стряскащо, но в същото време самите потребители не знаят за действията на социалната мрежа и факта, че аудио записите изобщо се слушат. Със сигурност нито един човек няма как да е доволен да разбере, че водещите технологични компании го записват без неговото знание. Все пак Amazon, Google и Facebook информираха своите клиенти, че са въвели промени в начина, по който събират данни за всеки профил и са прекратили тези практики. За много потребители, обаче съмненията остават. От TheVerge сега ни съобщават, че Facebook вече са готови с алтернативно решение.

 

Компанията стартирa програмата "Pronunciations", която е част от Viewpoints приложението. Съгласно параметрите всеки потребител може доброволно да предоставя аудио записи на Facebook и да бъде възнаграден за това. Според данните един запис ще генерира 200 точки в приложението, които могат да бъдат изтеглени като пари при достигане на 1000 точки. Това е еквивалента на $5 награда в PayPal. Самите записи включват фразата "Hey Portal" допълнена от имената на до 10 приятели от списъка ви с контакти. Програмата изисква да имате 18 години и повече от 75 приятели във Facebook.

 

Още от Digital: Facebook тестват функция за криптиране на разговори в Messenger