Facebook започва нова мярка за борба с фалшивите новини, съобщава Yahoo Finance. Социалната мрежа ще отбелязва новините с невярна информация с нов таг – “disputed”.

 

Тагът ще се слага под самата публикация, като към него ще се добавят сайтовете, които оспорват твърденията в нея. Въпросните сайтове ще са на организации за проверка на фактите, които си партнират с Facebook в инициативата. Самият процес на проверка обаче може да отнема дори няколко дни. Причината е, че първо Facebook ще очаква сигнали от потребителите за съмнителни новини. Автоматизиран софтуер на социалната мрежа също ще анализира, но основната част от сигналите ще идват от потребителите.

 

След това самите организации ще се нуждят от известно време, за да проверят сигналите и да преценят дали новината действително е фалшива. Сатирични сайтове също попадат под проверките засега дори такива, които ясно за заявили, че новините им са художествени измислици. Facebook не е коментирала дали маркираните с новия таг новини ще бъдат ограничавани в разпространението си. Gizmodo съобщава, че вече има недоволство от потребители, които харесват т.нар. алтернативни факти.

 

Още от Digital: Facebook тестват Dislike бутон в приложението Messenger