Facebook е компания, която активно опитва да предотврати разпространението на подвеждаща информация и фалшиви новини. Филтрите на социалната мрежа всеки ден премахват огромен брой публикации от профилите на потребителите. Въпреки това е много трудно да бъдат открити и изтриви всички публикации, които включват подобно съдържание.

Компанията дори възнамерява да пренасочва още повече усилия, ресурси и работен персонал, които да следят за фалшиви новини. Много скоро ще започнем да виждаме нови съобщения в профилите, които ни информират за страниците, които многократно качват подобни публикации. Това ще се случва всеки път, когато опитате да харесате такава страница.

Уведомление на началния екран ще ви съобщи, че съответният сайт е попадал в базата данни на Facebook и повече от веднъж разпространява фалшиви новини. Самият текст е допълнен от съобщение, че независими проверки са показали пропуски в достоверността на изложените факти. Кликването върху "Learn More" ще ви предостави допълнителна информация за целия процес.

 

 

Плановете на Facebook предвиждат още въвеждането на различни санкции за индивидуалните акаунти, които извършват сходна дейност. Другите хора ще виждат много по-малко публикации от профилите в тази категория, докато разглеждат своя News Feed.

Това е само един от методите, с които Facebook ще се противопоставят на този все по-сериозен проблем. Колкото повече мерки се предприемат, толкова по-добре за крайния потребител, който ще може да вижда само полезно съдържание, което включва проверени факти.

Нотификациите, които ви предупреждават за фалшиви новини ще позволят да разберете повече детайли как и защо определена публикация е подложена на проверки от този тип. Всички тези действия са добре дошли за потребителите, които разчитат основно на своите акаунти за достъп до достоверна информация в интернет.

 

Още от Digital: 8 неща, които е добре да изтрием от Facebook профила си