Facebook полагат много усилия, за да бъдат максимално прозрачни към потребителите. Въпреки това негативните критики към компанията продължават с пълна сила. Няма да е пресилено, ако кажем, че са свързани предимно с нерегламентираното споделяне на лични данни с външни партньори. Тази политика е заради бизнес модела им, който разчита предимно на генериране на приходи от реклама. Сега разбираме, че компанията ще предостави на всичките си потребители достъп до нов инструмент, позволяващ да изтриете данни генерирани за профила ви от посещенията в други страници в интернет.

 

 

Въпросната функционалност се казва "Off-Facebook Activity", като досега бе налична единствено за ограничен брой хора в някои страни, сред които Ирландия и Испания. Компанията обаче потвърди, че ще премахне това ограничение и в кратки срокове ще позволи на всички профили в социалната мрежа да тестват тази опция. Ако използвате "Off-Facebook Activity" ще има как да видите и да премахнете данните генерирани за вашата активност от други приложения и уеб сайтове, съобщава Mirror.Co.UK. Така ще имат по-голям контрол над информацията си във Facebook.

 

 

Новата функционалност е разработена специално да отговори на изискванията на регулаторите в ЕС, които продължават да разследват компанията. От Facebook твърдят, че вече разпространяват "Off-Facebook Activity" сред гражданите на континента и спазват всички особености въведени с GDPR и последвалите го законодателни мерки. В следващите седмици функцията ще бъде официално интегрирана към всички потребителски профили, позволявайки лесно да разглеждате и изтривате данните от онлайн активността ви във Facebook.

 

Още от Digital: Как да разберете кой следва вашия Facebook профил