Гласовите услуги са неизменна част от мобилните устройства и позволяват значително по-лесно да откриваме информация, да комуникираме и да свършим работата си. Най-популярните виртуални асистенти в този сегмент са Google Assistant, Apple Siri, Amazon Alexa и Samsung Bixby. Много скоро към тях може да се присъедини още един технологичен гигант, а именно Facebook. Данни на CNBC разкриват, че над тази идея се работи от началото на 2018г. 

 

Този проект се ръководи от дивизията, която отговаря за добавената и виртуалната реалност в структурата на компанията. Персоналният асистент ще използва усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект. Няма да е изненадващо, ако услугата се използва първо от собствената им линия умни високоговорители с бранда Portal. В момента устройствата oт гамата също предлагат подобна функционалност, но това се дължи на интеграцията на услугата Amazon Alexa.

 

 

Навлизането на Facebook в този сегмент е интересно решение, което ще изостри значително конкуренцията. В момента Amazon и Google имат най-голям дял, но Apple също се радва на добри позиции. Представянето на услуга с изкуствен интелект също така означава, че компанията ще продължи да обръща все по-голямо внимание на хардуера, като източник на допълнителни приходи. Все още не знаем името на AI асистента на Facebook.

 

Още от Digital: Каквa e разликитa между дълбоко обучение, машинно обучение и изкуствен интелект