Faceboоk винаги са се радвали на невероятна популярност сред потребителите в една от най-многолюдните държави в света. Бизнес стратегията на компанията повече от десетилетие е фокусирана към разгръщане на влиянието им в Индия.

В голяма степен можем да кажем, че Facebook преизпълниха своите планове в региона. Въпреки това социалната мрежа изпитва все по-силна конкуренция на ByteDance - разработчика на приложението TikTok, което също се превърна в абсолютен хит сред индийските потребители.

Решението на Facebook е да купят $9.99 пазарен дял в Reliance Jio Platforms на обща стойност от $5.7 млрд.

Тук е момента да отбележим, че Jio e дъщерно дружество на най-богата местна компания Reliance Industries и може да се похвали, че е най-големият мобилен оператор на територията на Индия.

В момента услугите на Jio се използват от над 370 млн. потребители в страната. Инвестицията на Facebook увеличава пазарната капитализация на телекома до $65.95 млрд. Така компанията aвтоматично се превръща в най-големият миноритарен акционер в Jio.

 

 

По този начин Facebook да гарантират дългосрочното си и тайно присъствие в страната. От социалната мрежа обещават да се фокусират върху сътрудничеството с Jio за създаване на нови бизнес възможности за по-ефективна работа в динамично развиващата се дигитална икономика. Всъщност сумата от $5.7 млрд. платени от Facebook представляват най-голямата пряка чужда инвестиция в технологичния сектор в Индия.

Една от потенциалните идеи, над които се работи е интеграция между WhatsApp и JioMart. Tова е съвместно дружество за електронна търговия разработено от Jio и най-голямата търговска верига, която оперира на територията на Индия, а именно Reliance Retail. Така компанията иска да изгради мащабна екосистема, която да се възползва от невероятния интерес към популярното приложение.

В момента WhatsАpp има над 400 млн. потребители в страната и ще им предлага още по-атрактивни начини за комуникация с бизнеса.

Reliance Jio притежават и собствен пакет от цифрови услуги като музикалната платформа JioSaavn, телевизионната услуга JioTV и системата за мобилни плащания JioPay.

Facebook проявяват и засилен интерес към технологичните стартъпи от Индия и вече инвестираха $15 млн. в две подобни компании в страната.

 

Още о Digital: Шпионира ли ни тайно приложението на Facebook