Регулаторите на европейския континент следят стриктно поведението на Facebook, което се дължи главно на практиките им за събиране и споделяне на личните ни данни. Компанията многократно е изразявала публично желанието си да сътрудничи и помага за всяко разследване на ЕС срещу тях. Въпреки демонстрираната съпричастност, обаче Facebook е изправена пред още по-сериозен контрол над антитръстовите органи на територията на ЕС, предаде BusinessInsider.

 

Koнкретен повод за предприемане на нови разследвания срещу компанията са практиките да правят аудио записи на потребителите и да ги изпращат до своите партньори. По този начин Facebook подобрява технологията си за гласово разпознаване, но според ЕС заплашва много сериозно неприкосновеността на потребителите. Първоначално компанията отхвърли твърденията, че изтеклите аудио записи са на европейски граждани, но всъщност се оказва, че ситуацията е именно такава.

 

 

Компанията неправомерно е събрала лична информация на 48 европейски граждани в 14 различни страни. Това е сериозно нарушение на европейското законодателство и може да предизвика нова вълна от дела. ЕС позволяват на всяка засегната страна да заведе собствен иск срещу Facebook въпреки, че обвиненията са идентични. Ако това се случи е възможно компанията да бъде санкционирана финансово от регулаторите със сума от порядъка на $2.2 млрд.

 

Още от Digital: Как да настроим кои приятели във Facebook могат да ни виждат онлайн