Facebook остава водеща социална мрежа, въпреки многобройните проблеми свързани със сигурността на личните данни, на които станахме свидетели. Само преди седмици разбрахме, че 533 млн. потребители са станали жертва на пропуск в сигурността. Компанията стана обект на още няколко неприятни кибератаки, което в допълнение към агресивните рекламни методи създава основателни критики срещу Facebook.

Независимо от тези трендове Facebook остава едно от най-изтегляните мобилни приложения. Популярността на TikTok, обаче се превръща в сериозна заплаха за социалната мрежа в увеличаващ се брой държави по цял свят. Статистическите данни на AppFigures потвърждават, че Facebook е 5-тото най-изтегляно приложение в App Store за април 2021г.

Втората позиция в Google Play не е достатъчно да компенсира и изоставането от TikTok, кoето отчита със 7 млн. повече изтегляния в Google Play и  AppStore, които достигат до 52 млн, спрямо 45.2 млн. на Facebook за периода. Instagram отчита 46.5 млн. инсталации за Android и iOS през април, съобщава 9to5mac.

 

 

Aктуалните данни показват приблизително 11 млн. инсталации  за мобилните платформи от Facebook, което представлява 30% спад, в сравнение със същия период преди година. Пазарните наблюдатели твърдят, че този негативен тренд има стабилен характер и от месеци лимитира влиянието на Facebook. Сериозно влияние върху резултатите оказаха промените в iOS 14, които предизвикаха конфликт между Apple и Facebook.

Нова функционалност се казва App Tracking Transparency и показва на потребителите какви лични данни събира всяко приложение. Необходимо е да предоставите разрешение, ако искате да продължи да се следи вашата активност, както досега или да изберете новата опция "Аsk App Not To Track". В този случай данните ви ще останат скрити за външни приложения и респективно няма да позволят Facebook да ви таргетира с реклами.

Според данните на AppFigures най-популярното приложение в App Store и Google Play за април е TikTok. Разликата между приложението и Facebook е 6 млн. инсталации повече за iOS и почти 1 млн. за Android в полза на TikTok през изминалия месец.

 

Още от Digital: 8 полезни трика във Facebook, които може би не знаете