Facebook предоставят достъп на своите рекламни партньори до личната информация на потребителите и това е водещ източник на приходи за компанията. Тези практики на социалната мрежа, обаче станаха причина за множество конфликти през последните месеци, които повдигнаха сериoзни въпроси свързани със сигурността ни. Oт BusinessInsider сега ни информират за поредния подобен инцидент, който е свързан с ъплоудването на имейлите на 1.5 млн. потребители, без тяхното знание. 

 

Компанията потвърди за ситуацията и уточни, че вече е стартирала процес на изтриване на тези данни. Разследването на експерти по сигурността разкрива, че Facebook са събрали имейлите адреси на 1.5 млн. души, които са регистрирали нови акаунти. Това се случва от май 2016г. досега, а след това ъплоудват тази информация в социалната мрежа отново без получаване на необходимото разрешение. Въпросните данни не са споделяни от компанията с трети страни и не са попаднали в ръцете на хакери. 

 

 

Въпреки това действията на Facebook едва ли ще се харесат на много хора. Събирането и публикуването на данни за всеки от нас без да знаем изглежда е редовна практика за компанията. Информацията се използва за по-ефективно таргетиране на реклами и препоръчване на съдържание в профилите ни. В заключение ще отбележим, че Facebook са отстранили проблема и вече изтриват 1.5 млн. имейла, които са попаднали в системите им по този начин през последните повече от две години.

 

Oще от Digital: Какво се случва когато деактивирате Facebook акаунта си