Facebook е една от най-активните компании, която се опитва да предпази и улесни комуникацията на потребителите в сянката на глобалната пандемия от Covid-19. Компанията осигури не само финансова подкрепа, но също така участва в различни инициативи на здравните органи, с което да даде своя принос в борбата с коронавируса. Вече имаме достъп до специална секция с информация за вируса в профилите си във Faceboоk. Допълнителни алгоритми на компанията ежедневно следят и блокират разпространението на фалшиви новини и невярна информация на акаунти в социалната мрежа, които по един или друг начин са свързани с Covid-19.

 

Следвайки актуалният протокол и предписаните мерки Facebook вече накараха своите служители да продължават своята работа от домовете си, като ги подканват да използват популярни услуги за видеоконференция. Facebook сега потвърдиха, че в последните дни регистрират все по-сериозен трафик към сървърите си, които поддържат приложенията и услугите на компанията по цял свят. Така например в държавите, които са най-засегнати от коронавируса се забелязва над 50% увеличение в броя на съобщенията изпратени от местните потребители във Facebook. Сходна е ситуацията и с други популярни заглавия като Instagram и WhatsApp, съобщава SlashGear.

 

 

Официалните данни на компанията разкриват, че след началото на епидемията от Covid-19 има двойно повече гласови и видео обаждания в Messenger и WhatsApp. Потребителите в много страни стоят много по-дълго време в своите профили, като при италианските граждани този ръст е 70%. Все по-сериозен трафик се генерира от платформата за излъчване на видео в реално време Facebook Live. Teзи тенденции намират проявление в огромен брой държави по цял свят и принуждават компанията да предприеме специални мерки, за да гарантира оптимална работа на своите сървъри и да отговори подобаващо на все по-сериозния трафик.

 

Компанията извършва постоянен мониторинг на активността в профилите, за да оптимизира своите системи и да ги направи по-ефективни за всички. Facebook са осигурили допълнителен хардуерен капацитет, който да гарантира безпроблемна работа при очаквания рекорден трафик в следващите седмици. Ежедневно се провеждат много тестове, които да гарантират, че центровете за данни на компанията оперират по най-добър начин. Невъзможността да се предвиди колко време ще продължи безпрецедентната ситуация кара Facebook да помислят за въвеждане на още по-драстични мерки, които да подобрят наличната инфраструктура.

 

Още от Digital: Шпионира ли ни тайно приложението на Facebook