Чат приложението Messenger е много популярно за разпространяване на новини, но се използва и за фалшива информация. В опит да ограничи разпространението ѝ Facebook ще ограничи опцията за препращане на съобщения в Messenger, съобщава PocketNow.

Потребителите вече ще могат да препращат едно съобщение само на петима свои приятели или групи наведнъж. Идеята на ограничението е да се забави разпространението на „вредно съдържание, което има потенциала да причини вреди в реалния свят“.

В блога си Facebook казва, че една от целите на ограничението е и да попречи на злоупотреби на предстоящите президентски избори в САЩ. Компанията допълва, че иска да ограничи фалшивите новини и манипулациите. Освен това тя ще спре да приема и политически реклами седмица преди изборите.

 

 

Facebook ще затегне контрола и за публикации, които се стремят да откажат хората да гласуват и използват коронавируса като предтекст.  Мерките ще останат валидни за потребителите по целия свят, защото в много държави предстоят избори през следващите месеци.

По-рано тази година Facebook въведе подобни ограничения и в WhatsApp. През април чат приложението дори ограничи препращането на съобщения само до един чат. Така се ограничи разпространението на слухове, че коронавирусът използва 5G мрежите, за да заразява хора.

Още от Digital: Facebook слага край на класическия дизайн от септември