Facebook отново са обект на мащабно разследване, което този път е свързано с технологиите за лицево разпознаване. Компанията е изправена пред заплахата да трябва да плати поредната глоба в размер на няколко милиарда, заради решението на апелативен съд, което отхвърля жалбата им. Всъщност Facebook са обвинени, че нарушават "Biometric Information Privacy Act" закона за поверителна биометрична информация.

 

Адвокатите на социалната мрежа не успяха да убедят властите в правотата на своите твърдения. Според решението е необходимо Facebook да информира потребителите, когато използва биометрични данни, включително и софтуер за сканиране на лицата. Едно от най-сериозните приложения на подобни технологии е системата за тагване, с която се идентифицират хората в снимките, които качваме, съобщава DigialTrends.

 

 

Софтуерът на Facebook извършва автоматично лицевото разпознаване и не изисква никакви действия от страна на потребителите. Всички тези действия засягат милиони потребители и могат да се превърнат в причина за поредна рекордна глоба за Facebook. Все пак компанията потвърди, че не е доволна решението и ще обжалва, тъй като предоставя бърз начин как всеки от нас да спре технологиите с лицево разпознаване в своя профил.

 

Oще от Digital: Официално: Facebook ще плати $5 млрд. глоба заради скандала с изтичане на лични данни на потребителите