Facebook отново се превърнаха в най-дискутираната тема в технологичната индустрия, тъй като за пореден път станаха жертва на хакери. Компанията потвърди за нераглaментиран достъп до акаунтите на 50 млн. души и превантивно блокиране на профилите на още 40 млн. Социалната мрежа автоматично е рестартирала дигиталните ключове, които се използват за логин в засегнатите акаунти и все още разследва ситуацията. Оказва се, че хакерите са се възползвали от три пропуска в сигурността на Facebook, които вече са отстранени официално от компанията. 

 

Според данните около 30% от всички засегнати потребителски профили са регистрирани в Европа. Именно заради това новината предизвика широк отзвук на континента и сериозно внимание от страна на регулаторите в ЕС. Тук е момента да отбележим, че жертва на хакерите са станали профилите на Марк Зукърбърг и главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандбърг. Оказва се, че Комисията за защита на личните данни на Ирландия - водещия Facebook регулатор за Европа е поискала още информация относно начина, по който е станала атаката, предаде BusinessInsider.

 

 

Кибернападението е възможно да нарушава клаузите на новия закон за поверителност, който е известен още като General Data Protection Regulation (GDRP). Съгласно предвидените наказания Facebook могат да бъдат глобени с максимум €20 млн. или 4% от глобалните приходи за невъзможността да предпазят личните данни на всеки потребител. В конкретния случай тази стойност може да стигне до €1.63 млрд. заради големия брой засегнати профили. Компанията е задължена да информира регулаторите до 72 часа след подобен инцидент или е заплашена от допълнителна глоба.

 

Още от Digital: Най-големите проблеми в сигурността на Facebook