Разпространението на фалшиви новини се утвърди като един от най-големите проблеми на водещите платформи в интернет. Независимо от усилията на Google и Facebook продължаваме да бъдем изложени на постоянен достъп до такова съдържание онлайн. Настоящата ситуация с пандемията от коронавирус прави ситуацията дори още по-неприятна. Двете компании правят всичко възможно да ограничат броя на публикации, които съдържат невярни или подвеждащи факти, тъй като могат да предизвикат объркване и дори паника сред потребителите. Вече започна блокирането на акаунти с подобна активност.

 

Социалната мрежа иска да сведе до минимум възможността да виждаме подобно съдържание в своите профили. Facebook обещават да бъдат много стриктни и предупредиха, че могат да блокират достъпа до определени акаунти, ако не спазват установените правила. Алгоритмите на компанията всеки ден спират качването на стотици постове, които разпространяват фалшиви новини и вместо да информират вредят на потребителите. Мерките на Facebook ще обхванат и други приложения, сред които и Messenger. Сега разбираме за една нова функционалност във Facebook Messenger, която ни очаква скоро.

 

 

Софтуерните инженери на Facebook тестват инструмент, който ще въведе ограничения в препращането на съобщения между потребителите. В настоящият си формат лимита ще бъде за максимум пет различни чата. Това означава, че ако маркирате даден текст няма как да до споделите с копиране и поставяне до повече от пет разговора в приложението. Идеята е така да се предотврати автоматизираното изпращане на публикации от чат ботове или друг зловреден софтуер, и респективно подвеждането на потребителите с недостоверна информация. Все още не знаем кога функцията може да бъде достъпна за всички профили на Messenger.

 

Припомняме ви, че компанията има специален екип от хора, които работят именно за откриване и блокиране на подобни публикации. Специални алгоритми с изкуствен интелект допълнително се грижат да не виждаме постове със съмнително съдържание в своите акаунти. Facebook се опитват да предпазят някои от най-чувствителните групи от хора, използващи Messenger от новини, които могат да предизвикат хаос или паника. Епидемията от Covid-19 е достатъчно голям проблем, с който се сблъскваме ежедневно, за да си позволим лукса вниманието ни да е ангажирано от още по-тревожни събития.

 

Още от Digital: Facebook тестват нова функция с лицево разпознаване във Messenger