Facebook продължава с агресивната си политика да придобива все повече компании и да интегрира услугите им в собствените си платформи. Официално от компанията обявиха, че са купили платформата за споделяне на GIF файлове GIPHY за скромната сума от $400млн.

 

 

Всъщност тази стратегия  на Facebook за купуване на платформи ни е позната още  от далечно минало. Ако си спомняте, нито Instagram, нито WhatsApp първоначално бяха част от конгломерата на социалните медии. Instagram беше купен за около $1 млрд., докато WhatsApp за $16 млрд. Така, че тази сума е нищо в сравнение със цената, която Facebook плати за изброените по-горе. 

 

 

Приложението на GIPHY е доста популярно сред социалните мрежи. Facebook вече го използва в останалите си продукти като Messenger и WhatsApp за търсене на забавни GIF файлове. Няколко други социални мрежи като Twitter, Reddit и Slack също разчитат на GIPHY за своите функции, свързани със забавно съдържание.

Основната цел на Facebook с тази покупка е да интегрира всички функции на приложението в  Instagram и така той да бъде доминант при използването на GIF в мрежата.

Ако  сте потребител на GIPHY, не се притеснявайте. Поне в близко бъдеще Facebook няма намерение да прави драстични промени в платформата. Засега GIPHY ще бъде част от  Instagram и ще позволи на потребителите да споделят GIF файлове в истории и лични съобщения. В бъдеще обаче не е изключено да  видим как компанията разширява присъствието на GIPHY в други услуги.