Социалните мрежи и мобилните устройства са основен източник за забавление и положителни емоции за милиони потребители, които са поставени в изолация заради Covid-19. Внушителният брой хора, които си стоят вкъщи и са изключително активни в стриймването на съдържание увеличиха значително трафика във водещи платформи. Именно това повдигна въпроса дали няма да се стигне до неочакван срив в сървърите на най-популярните услуги в интернет, което би предизвикало сериозни затруднения за двете странни. Неслучайно ЕС вече призова YouTube и Netflix да намалят качеството на видеото, за да облекчи доставчиците на интернет.

 

По този начин регулаторите се надяват да облекчат настоящата инфраструктура и да сведат до минимум възможностите за претоварване на сървърните системи на континента. ЕС отправиха препоръката популярните услуги за стрийминг временно да започнат да предлагат съдържанието единствено в стандартно качество. Това не е изненадващо, като се има предвид колко по-големи като размери са файловете с 4K резолюция, в сравнение с традиционните Full HD и HD формати. Редуцирането на резолюцията е едно от най-ефективните и бързи решения на проблема с високия трафик и хардуерното претоварване на мрежите.

 

 

Идеята на ЕС вече предизвика предимно положителни коментари с оглед безпрецедентната ситуация, в която са поставени европейските граждани. Сега разбираме, че Facebook са се съгласили с предложението и временно ще намалят качеството на видео съдържанието в Европа. Така ще се помогне на интернет доставчиците и другите им партньори да поддържат достатъчно стабилна връзка за всички граждани без да възникват проблеми. Промените ще обхванат и Instagram се посочва още в съобщението на компанията. Намаляването на качеството им временен характер, но ще продължи докато не се овладее Covid-19 епидемията в Европа, съобщава Engadget.

 

Данни на анализатори показват, че стрийминга генерира около две трети от целия трафик на интернет в световен мащаб. Желанието на Facebook да се присъединят към предложението на ЕС със сигурност ще допринесе за олекотяване на мрежовата инфраструктура на континента. Припомняме ви, че други популярни услуги като Netflix и YouTube също се съгласиха да предприемат подобни стъпки за период от 30 дни. Потребителите на Disney+ също могат да очакват редуциране на трафика, генериран от платформата сред държавите-членки на ЕС с поне 25%. Тези мерки ще гарантират, че всички имат достъп до любимото си съдържание, докато продължава кризата.

 

Още от Digital: Как да публикуваме снимките от Instagram директно във Facebook