Aко сте активен потребител на социалната мрежа вероятно многократно сте виждали нотификация, която ви подканва да въведете своя телефонен номер. По този начин компанията обещава да защитава още по-добре личния ви акаунт. Тази информация се използва за системата на двуфакторна автентикация, която изисква въвеждането на уникален код, който е пратен като SMS на смартфона. Въвеждането на правилната комбинация потвърждава, че сте действителния собственик на даден профил във Facebook.

 

Oказва се, обаче, че компанията предоставя достъп до телефонните ни номера на трети страни, което може да се превърне в сериозен риск за сигурността ни. Данните са на AndroidPit и също така разкриват, че информацията се използва за таргетиране на реклами от партньорите на Facebook. На пръв поглед може да ви се стори странно, но е факт, че компанията генерира приходи основно от реклама. Все пак е добре да знаете за тази практика на социалната мрежа, ако решите да изтриете номера от акаунта си.

 

 

Въвеждането на телефонен номер във Facebook също така означава, че другите потребители могат да ви потърсят директно с тези данни и да го асоциират към вашия акаунт. Това е проблем, тъй като основната идея компанията да иска номера ви е да подобри сигурността, а не да предоставя достъп до него на своите рекламни партньори. От Facebook все още не са коментирали официално обвиненията, но със сигурност трябва да бъдете много внимателни какви неща споделяте в своя акаунт.

 

Още от Digital: Двуфакторната автентикация във Facebook вече не изисква въвеждане на телефонен номер