Вижте ощв: Какво не знаем за LG Zero? Вие питате, Digital.bg отговаря!

 

Първото нещо което ни прави впечатление тук е елегантният и изчистен дизайн. Периферната лайсна е метална, а не пластика с покритие. Така определено устройството е не само по-красиво, но и далеч по-здраво. Цветовите варианти са четири, като точните им имена са Midnight Black, Pearl White, Champagne Gold и Pink. Имаме унисекс и по-скоро дамски разновидности, което подсказва все по-универсалното предназначение на фаблетите. Спомняте си, че когато се появи въпросният клас на пазара, той бе по-скоро предназначен за мъже.

 

 

Според актуалните пазарни тенденции, за нас днес фаблети са смартфоните с диагонал на екрана над 6”. Точно толкова имаме и при новият модел на Samsung. Ако върнем лентата назад, първият и единствен до този момент модел на бранда с такъв размер беше представеният през есента на 2014г. Galaxy Mega 2.

 

 

Ако поставим двата фаблета един до друг, веднага ще откриете прилика помежду им. Единствено А9 има една идея по-рязко заоблени ъгли, а Home бутонът е по-голям. Интересно е да отбележим, че макар и по-тънък (7.4мм срещу 8.6мм) новият модел е по-тежък с 6гр (200гр. срещу 194гр.) Това обаче има своето съвсем логично обяснение.

 

Батерия

Едно от големите качества на Galaxy A9 е неговата батерия. Тя разполага с цели 4000 mAh, което е с 40% повече от Mega 2. Когато новият модел на Samsung е при нас, ще подложим батерията му на обстойни тестове, но на теория с толкова заряд, два дни комбинирана работа не биха били проблем. Реално Samsung можеха да постигнат и още по-добри резултати, ако бяха използвали по-слаб хардуер.

 

 

Тогава обаче щяха да загубят голяма част от потребителите на фаблети, защото както знаем този тип устройства често се използват за игра на игри, а там хардуерът е определящ. При габаритите на Galaxy A9 се откроява ширината. Ако споменатият Mega 2 е широк 84.9мм, то тук отчитаме спад до 80.9мм. Тази голяма разлика идва от намалената рамка в дългите страни около дисплея. Това са едва 2.74мм. Така Samsung-ът става втори в класацията на най-тесните 6" фаблети на пазара. Рекордьор е Sony Xperia C5 Ultra с неговите 79.6мм.

 

Дисплей

И тъй като вече казахме, че дисплеят на А9 е 6”, нека продължим с резолюцията му. Тя е оптималната за всякакви цели Full HD 1920x1080 пиксела. Реално на пазара в момента се предлагат общо 7 фаблета с по-високата QHD резолюция, като общото между тях е, че са дело на китайски брандове. Повечето не популярни в България, с изключение на Lenovo Vibe Z2 Pro и Huawei P9max.

 

 

2560x1440 пиксела определено формират по-детайлна картина, но имат и своите недостатъци, които не са никак малки – товарят сериозно процесорите и се отразяват негативно на времето за автономна работа. По тази причина, FHD си остава универсално добро решение. Още повече, че с технологията използвана тук образът е достатъчно качествен. Никой няма да се изненада, че става дума за Super AMOLED който е запазена марка в устройствата на Samsung. При дисплея на Galaxy A9 намираме още нещо интересно и това е последният слой, който освен, че има протекция Corning Gorilla Glass 4 е и от 2.5D стъкло. Какво представлява то, обяснихме подробно в нашето видео ревю „Какво не знаем за LG Zero? Вие питате, Digital.bg отговаря!” Линк към него ще намерите непосредствено под този плейърa над тази статия.

 

Хардуер

Samsung Galaxy A9 използва ново поколение централен процесор Qualcomm MSM8976 Snapdragon 652. Той е 64-битов, 8-ядрен и съчетава две Cortex-A72 и A53 CPU-та, съответно с тактова честота 1.8 и 1.2 GHz. Графичният процесор е Adreno 510, а RAM паметта 3GB.

 

 

Интересно е обаче, че телефонът излиза с Android версия 5.1.1 Lollipop, а не с последният 6.0 Marshmallow. Вие вече имате ли преки наблюдения над тази OS в Smart устройствата си? Ако да, то можете да ни пишете във формата за контакти тук или на нашата Facebook страница.

 

Камера

И на финала на този обзор сме оставили камерата на премиерният Samsung Galaxy A9. Тя ни изненадва приятно със своите характеристики - 13 MP с 1/3" размер на сензора и 1.12 µm големина на пиксела. Апертурата е f/1.9, а голямата новост остава оптичната стабилизация, както знаем по-голямата част от смартфоните все още разчитат на цифрова такава. Нямаме търпение да тестваме A9 в реални фотографски ситуации в детайлното ни видео ревю което предстои да видите скоро, само в Digital.bg.