Microsоft могат да се присъединят към дългия списък от компании, които бяха глобени с внушителни суми от регулаторите на европейския континент. Антитръстовите органи в ЕС не са доволни от някои бизнес практики на софтуерния гигант, които могат да станат причина за бъдещи разследвания. Най-голям интерес в това  отношение представляват популярни продукти като Windows 10 и офис приложенията в Microsoft Office пакета, съобщава ComputerWorld.

 

Регулаторите имат сериозни съмнения, че начина, по който се събира поверителна информация за потребителите нарушава законодателството. ЕС вече поискаха от компанията да въведе промени в начина, по който функционират софтуерните им решения. Идеята е Microsoft да бъде по-прозрачна и да предоставя повече детайли на всеки потребител за събирането, съхраняването и споделянето на личните им данни. Това изискване, обаче е доста сложен процес.

 

 

Регулаторите твърдят, че в сегашния си вид компанията нарушава правилата на GDPR. Ако разследването им установи нарушения е възможно Microsoft да бъдат глобени със сума от порядъка на $4 млрд. Според тях Microsoft Office също може да стане причина за подобни действия срещу технологичния гигант. EС са изключително сериозни в намеренията си и ще продължат да бъдат активни и да повдигат обвинения срещу най-големите имена в индустрията.

 

Още от Digital: Microsoft защитиха Huawei пред Доналд Тръмп