Мicrosoft е компания, която предлага разнообразна екосистема от приложения и услуги на своите потребители. Софтуерният гигант опитва да оказва пълен контрол над всички продукти, които предлага на обикновените профили, както и на бизнес средите. В контекста на пандемията от COVID-19 голяма популярност отчита приложението за видеоразговори Teams.

Успоредно с това ОneDrive е неизменна част от пълният пакет от приложения на Мicrosoft, тъй като позволява да съхранявате файлове и документи от всичките им услуги на едно място. Именно облачната услуга, обаче става обект на ново разследване срещу компанията на територията на ЕС.

Причината е, че 30 частни компании заведоха дело срещу Microsoft, в което ги обвиняват, че вредят на принципите на естествената конкуренция. Антитръстовите регулатори в Германия също са сезирани и провеждат собствено разследване на ситуацията.

 

 

Nextcloud е името на една от компаниите, която предявява обвинения срещу Microsoft. Според тях външните разработчици нямат почти никакви възможности да достигнат до потребителите, тъй като софтуерният гигант умишлено толерира своите продукти. По този начин се ограничават сериозно възможностите за избор на собствениците на устройства на Windows 10 и Windows 11, съобщава PCWorld.

През последните години Microsoft, Google и Amazon са разшили влиянието си на европейския континент до 66%, докато локалните услуги са свили своя дял от 26% до 16%. Това е само един от примерите как големите имена стават по-влиятелни, за сметка на европейските си конкуренти. Липсата на свободен избор е причината да се търсят възможности в съда да бъде решене проблема.

Няма да е изненадващо, ако броя на европейските организации, които повдигат темата да се увеличи допълнително.

 

Oще от Digital: Microsoft ще спре синхронизацията на OneDrive с Windows 7 и Windows 8 от 1 март 2022г.