Бъдещето на Uber в Европа е поставено под въпрос. Европейският съд започна разглеждането на делото, което трябва да вземе решение дали компанията извършва таксиметрова услуга или е само мобилно приложение, съобщава CNET.

 

Започването на делото отне повече от година. То е провокирано от множеството оплаквания на таксиметрови компании в страни-членки на ЕС, както и продължаващите спорове на компанията с местните регулатори. В България услугата беше забранена, а в последствие компанията се отказа да я развива тук.Uber има агресивна стратегия по навлизането си в нови пазари, като често първо започва дейност и едва след това разговаря с регулаторите. Услугата й вече се предлага в над 400 града в 72 държави.

 

Компанията твърди пред съда, че тя помага на Европа да навлезе в технологичната и дигитална ера. Тя се самоопределя като мобилно приложение, което свързва шофьори и пътници. Uber не се вижда като транспортна компания, тъй като не притежава автомобили и не предлагата подобни услуги, а само приложение за връзка между хората. Тя изтъква още, че отваря границите на Европа и мотивира ползването на услуги от гостите в даден град.

 

Вчера съдът изслуша аргументите на Uber. Сега съдебният състав има време да обсъди данните и да вземе решение. Очаква се процесът да продължи известно време и решението да бъде взето и оповестено през пролетта.

 

Още от Digital: Водачите на Uber автомобили вече ще се идентифицират със селфита