Google направиха важна стъпка напред в опита си да премахнат напълно функцията "правото да бъдеш забравен" на европейския континент. Компанията спечели важно дело пред съдебните органи на ЕС, което им позволява да ограничат настоящите параметри на този регламент. Сегашното решение предоставя опция на Google да въведе рестрикции свързани с действащия начин, по който обработва резултатите от търсачката в контекста на "правото да бъдеш забравен".

 

Становището на съдебните власти по казуса донякъде не е много изненадващо, тъй като съветника на Съда на ЕС вече даде своята подкрепа за Google. Това се случи през януари, като сега тази позиция имаше голяма тежест при вземането на крайното становище. Съгласно параметрите Google вече ще бъдат принудени да изтрият информацията за даден потребител, който използва "правото да бъде забравен" от търсачката единствено на територията на европейския континент.

 

 

На практика решението представлява победа за Google в Европа и може да се използва като становище за бъдещи правни спорове. Това означава, че компанията ще продължи да има свободата да индексира резултатите от търсенето в другите държави извън ЕС без да се съобразява с "правото да бъдеш забравен". Дали подобен ход гарантира свобода на словото в интернет е доста дискусионна тема, но вероятно други компании като Microsoft също ще се възползват от сегашното решение.

 

Oще от Digital: Google ще таксува компаниите в Европа, които искат да са търсачка по подразбиране в Android