Uber е алтернативна услуга за превоз, която едновременно се радва на голяма популярност сред потребителите, но и предизвика много проблеми свързани с другите форми на публичен транспорт. В много градове по цял свят се проведоха различни протести от местните таксиметрови компании с искания да бъде отнет лиценза на Uber за извършване на подобна дейност в съответната държава. Подобно обвинение бе повдигнато и до Съдът на Европейския съюз, който сега обяви официалното си становище, предаде VentureBeat.

 

След като преглеждат необходимата документация магистратите стигат до извода, че Uber трябва да бъде подложена на същите регулации и данъчни тежести, както и таксиметровите услуги. Решението важи и за всички останали услуги за превоз, които функционират по същия начин както Uber. Според регулаторните органи това е съвсем различен вид транспорт, който има за цел да свързва гражданите с предварително наети шофьори, които не са професионалисти и стимулира естествената конкуренция в тази сфера.

 

Именно заради това Uber не се различава от традиционните таксита и според магистратите всяка държава-членка на ЕС трябва да има свободата да определени данъчните рамки, в които да оперира Uber. В крайна сметка това означава, че Съдът на Европейския съюз възприема Uber като таксиметрова услуга, а не като мобилно приложение и в качеството си на такава компанията трябва да поеме съответните права и задължения. Реалните ефекти от решението се очаква да се отразят на бизнеса на Uber през 2018г.

 

Вижте Uber ще покажат летящите си автомобили през 2020г.