EС въведоха редица регулации, които предпазват правата и свободата на гражданите и ограничават големите компании. Антитръстовите органи са безкомпромисни в налагането на внушителни глоби в размер на милиарди за неспазване на актуалното законодателство. Google и Facebook често са обект на подобни разследвания заради нелоялни бизнес практики и злоупотреби с монополната си позиция.

Това не е единственият проблем, с който се борят от ЕС в сферата на дигиталните технологии и вече се полагат сериозни усилия за намаляване на вредните отпадъци в атмосферата. ЕС също така подкрепят идеята потребителите да разполагат с пълната свобода да извършват ремонт на своята потребителска електроника.

Идеята е да не се налага да ходим в сервиз на конкретната компания, която е произвела даден продукт. В момента това е бизнес, който генерира сериозни приходи за брандове като Apple. Според регулаторите е необходимо да се предоставят повече възможности на гражданите на ЕС, които да могат сами да избират къде да ремонтират своите джаджи.

 

 

Темата влезе са обсъждане в пленарна зала, като Европейският парламент (ЕП) официално гласува в подкрепа на потребителите. За в бъдеще всеки собственик на смартфон, таблет, лаптоп и друго електронно устройство ще има как да го ремонтира извън сервизите на компаниите, които са ги произвели.

Резолюцията бе приета с 395 гласа "за" и 94 "против", като 207 депутати не присъстваха, за да дадат своя глас, съобщава Euronews. На този етап решението на ЕП има само препоръчителен характер и единствено задава рамките, в които могат Европейската Комисия (ЕК) може да въведе подготвяните промени.

Приемането на този доклад е ясна индикация, че ЕС иска да се въведе унифицирана система за предотвратяване на преждевременното остаряване на електронните уреди. Тепърва ще се разработват системи за класификация и ремонт на устройствата, които използват гражданите на ЕС.

Потребителите също така ще получават ясна и лесна за разбираме информация за очаквания жизнен цикъл и възможност за ремонт на всеки продукт, който купуват.

 

Още от Digital: Най-добрите онлайн ресурси за ремонт на уреди и отстраняване на често срещани проблеми у дома