Технологичният гигант вече е обект на редица разследвания от антитръстовите органи на ЕС. Много скоро Google могат да се окажат в центъра на още един мащабен конфликт. Този път причината са нелоялни практики, които компанията използва, за да си спечели предимство пред своите конкуренти. От Reuters ни информират, че 41 европейски услуги за сравнение на цени при онлайн пазаруване са поискали ЕС да започне разследване срещу Google. Причината е неспазване на настояща заповед на съдебните органи.

 

Oбщата жалба на компаниите изтъква, че Google пренебрегват регламентираните правила за осигуряване на лоялна конкуренция в сферата на онлайн търговията. Вместо това технологичният гигант използва монополната си позиция в търсенето, за да толерира своите услуги за сметка на конкурентите им. Това е първият случай, в който толкова голям брой независими компании искат от Европейския комисар по въпросите за конкуренцията, Маргрете Вестагер да предприеме aктивни действия срещу Google.

 

 

Kомпаниите подписали документа са от 21 различни държави-членки на ЕС и твърдят, че Google не спазват разпоредби на съда издадени още през 2017г. По този начин се толерира услугата за сравнение на цени на Google за сметка на конкурентните предложения на европейския континент. Въведените от технологичния гигант промени  в системата за търгуване на рекламно място в търсачката не само не води до стимулиране на конкуренцията, а и вреди на трафика на услугите, които са различни от Google.

 

Oще от Digital: Смартфонът или компютърът е ключът към успешното пазаруване на Черния петък