Борбата с разпространението на коронавируса се задълбочава с всеки изминал ден. Въпреки усилията на правителствата и учените е нужно още време, за да се справим с кризата. В началото на месеца ви информирахме, че учени от Европа ще разработват приложения, които следят контактите ни по време на COVID-19.

Идеята им предвижда по-лесен и ефективен начин за следене на разпространението на заразата, като за целта се използват данни от сензорите на смартфоните. Така например информация от GPS сигнала и клетките на мобилните оператори позволява да бъдете локализирани, както и местоположенията на другите хора около вас.

Най-удобното решение е споделяне на данни, чрез Bluetooth. което е бърз метод да се определи дали се намирате в неподходяща близост до друг човек.

Неслучайно експертите предупреждават, че преобладаващата част от случаите на заразяване с коронавирус става заради неспазването на препоръчителната дистанция от два метра, съобщава VentureBeat.

Учените предлагат създаването на система, която следи по този начин потребителите, като информация за по-дългите контакти с продължителност от няколко минути могат да се съхраняват локално в смартфоните.

 

 

Всеки човек, който даде положителна проба ще трябва да въведе специален код, който се използва за предупреждение на останалите потребители, които са на близка дистанция.

Концепцията за подобно приложение е подходяща и за медицинските институции, които могат не само да виждат в реално време данните, но и да изпращат нотификации до потребителите.

Инсталирането на приложението ще има доброволен характер от страна на всеки човек. Въпросната идея се обсъжда усилено от седмици в ЕС, като сега разбираме за последните развития свързани с тази дискусия.

Изследователи и учени от 25 държави публикуваха отворено писмо, в което подканиха правителствата за законосъобразни действия. Притесненията им са свързани с възможността да използват приложенията за следене на коронавирус като предтекст да упражнят нови рестрикции върху гражданите.

Учените също така виждат подобен софтуер в удобен начин на режимите в отделните страни на шпионират своите потребители и да ограничават правата и свободите им по време на кризата.

Отвореното писмо вече е подписано от 300 души и се обявява против системите за шпиониране на големи социални групи от хора на континента.

 

Още от Digital: Потребителите прекарват все повече време пред смартфоните си заради пандемията от COVID-19