Доминиращата позиция на Google в сферата на търсенето често предизвиква негативни критики и разследвания срещу компанията. Технологичният гигант се оказа принуден да въвежда доста промени в своите алгоритми, за да отговори на стриктните изисквания на ЕС. Още в началото на годината ви съобщихме, че българските граждани ще избират между Info.com, PrivacyWall, DuckDuckGo и Google за основна търсачка в Android от 1 март.

По този начин Google ще трябва да предложат алтернативни възможности за избор на услуга за търсене на новите потребители с Android. Конкретната селекция става чрез специфична система на търгове, в която конкурентите на Google Search могат да наддават за правото да са една от възможностите за алтернативна търсачка по подразбиране в смартфоните.

Именно този процес, обаче стана причина за поредните действия насочесни срещу Google, които този път са инициирани от най-големите конкуренти на Google Search на континента. Представителите на пет търсачки, сред които Ecosia, DuckDuckGo, Lilo, Qwant и Seznam публикуваха отворено писмо до Европейската комисия (ЕК), което осъжда действията на Google.

 

 

Самият документ обвинява Google, че не са предприели действия, за да променят тръжната система, на която са подложени търсачките, за да бъдат показани като избор на потребителите на Android. Предписанията на ЕС датират от преди две години, но ситуацията се запазва и продължава да не отговаря на антитръстовото законодaтeлство.

Отвореното писмо включва и предложение за провеждане на работна среща между европейските търсачки, представител на EC като арбитър и експерт на Google. Идеята е да се подобри целият процес на избор и търг между търсачките, за да се намери оптималното решение. Според Ecosia, DuckDuckGo, Lilo, Qwant и Seznam цялата процедура е нечестна и в определени случаи инвестициите в търговете дори не оправдават резултатите.

Създателите на Qwant твърдят, че с всяко тримесечие цената, която трябва да плащат за участие се увеличава, като подобни мерки не са съобразени с икономическата логика. Ecosia първоначално се противопоставят и не се включват в търговете, но заради сериозен спад в приходите са променили решението си. Компаниите също така не са доволни и от избора на едва три търсачки като алтернатива на Google.

 

Oще от Digital: Как да изтриете предишните си търсения с Google