Аpple предизвикаха сериозно недоволство сред собствениците на iPhone, които се оплакаха от проблеми със забиването и рестартирането на устройствата при изпълнение на множество задачи. Потребителите обвиниха компанията за интеграцията на специален режим в iOS 10.2.1, който след инсталацията на ъпдейта променя работата на процесора. 

По този начин Apple дистанционно управляват хардуера на iPhone без знанието на потребителите, но това води до по-бързо изразходване на жизнения цикъл на батериите. Обвиненията срещу компанията определят тези действия на Apple като метод, с който принуждават потребителите си да купят нов модел на iPhone. 

Така компанията редуцира производителността на смартфоните, за да предотврати проблеми с остарелите батерии в по-старите си модели. В крайна сметка Apple признаха своята грешка и се извиниха на клиентите си през декември 2017г. 

Шефът на компанията предложи обезщетение в размер на $50, което представлява 63% от цената за смяна на батерията в засегнатите модели от iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, правейки крайната сума за потребителите $29.

 

 

Въпреки това потребители заведоха съдебно дело срещу компанията, в което Apple предложиха $25 на всеки засегнат собственик нa iPhone. Този иск получи предварително одобрение от съдебните власти, като следващото изслушване е насрочено за декември. 

Публикация на холандското издание iCulture разкрива, че представители на пет европейски организации за зaщита правата на потребителите искат Apple да плати още по-голяма санкция. Групата оперира под името Euroconsumers и включва представители на Belgian Test Purchase (Белгия), OCU (Испания), Deco-Proteste (Португалия) и AltroConsumo (Италия).

Сред тях е и бразилската организация Proteste, която също подкрепя действията срещу Apple. Желанието им е всеки засегнат от проблема собственик на смартфоните да получи допълнителни €60.

Действията на Euroconsumers са следствие от споразумението между френското правителство и Apple, с което компанията се съгласи да плати €25 млн. на местните граждани през февруари. Организацията е изпратила писмо до Apple на 11 юни, което е последвано от второ с дата от 2 юли.

Ако Euroconsumers не получат официален отговор заплашват да стартирате правни действия срещу Apple.

 

Още от Digital: Как да калибрираме батерията на iPhone