Google е изправена пред доста проблеми с регулаторните органи на територията на ЕС. Eдна от специфичните мерки, която предпазва неприкосновеността на личните данни на европейските граждани е т.нар. "Right To Be Forgotten". Това е инструмент, позволяващ на всеки потребител, който смята, че поверителността на личните му данни е засегната да поиска от Google уеб сайтовете с тази информация да бъдат скривани. Единственото необходимо за тази молба е да се попълни кратка онлайн форма, към която да се приложат съответните URL адреси

 

Aко дадена страница разпространява нерегламентирано информация за гражданин на ЕС oт Googlе са длъжни да я извaдят от резултатите на търсене на останалите потребители. Компанията за първи път публикува официално данни колко хора са се възползвали от правото да бъдат изтрити от алгоритмите им на търсене. Официалният доклад разкрива, че над 654 хил. граждани на държави-членки на ЕС са подали заявки да се премахне личната им информация от индексите на търсачката, информира VentureBeat. Данните обхващат периода май 2016 - февруари 2018.

 

В този отрязък от време Google получават молби за изтриването на данни от 2.43 милиона адреса в интернет. Компанията обработва всички заявки, но се съгласява да премахне 43% от страниците. Това се дължи на факта, че Google запазват правото да преценят основанието на всяка молба. Статистическите данни показват, че 89% от молбите са отправени от индивидуални потребители, а 11% от тях са подадени от колективни групи хора. В своите молби гражданите искат освен от търсачката Google да изтрива и линкове към социални мрежи.

 

Вижте защо Google отказват да скриват уеб сайтовете, които нарушават правата на гражданите в ЕС