Nokia навлезе в нова ера на high-end смартфон фотографията със Nokia PureView 808. Това е първият смартфон, който разполага с Nokia Pureview технологията, обединяваща сензори с висока резолюция, екслузивна оптика от Carl Zeiss и специално разработени от Nokia алгоритми, които ще гарантират снимането на висококачествени изображения с всички бъдещи продукти на Nokia. 

 

Nokia 808 PureView  разполага с мощна 41-мегапикселова камера с оптика от Carl Zeiss с висока производителност и нова технология за oversampling на пикселите. Това означава, че при снимане със стандартна резолюция (2/3,5 или 8 мпкс.), изображението може да се увеличи до толкова, без загуба на кристалната чистота на детайлите, че 7 пиксела информация, могат да бъдат събрани в 1 пиксел, за най-ясните възможни изображения, които може да си представите. При снимане с много висока резолюция (като например 38-мега пиксела  максимум), след като е заснето изображението, може да бъде увеличено, обработено и изрязано, за да се разкрият невиждани детайли.

 

 С невероятното си представяне при ниски нива на светлината и способността да запазва изображенията в компактни размери за споделяне чрез е-мейл, MMS и социалните мрежи, Nokia позволява на всеки един човек да прави професионално изглеждащи снимки при всякакви условия.

Освен с изключителната технология за моментна фотография, устройството разполага и с възможността да записва Full HD 1080p. видео с четирикратно ефективно увеличение и иновативната Nokia RichRecording. RichRecording технологията дава възможност за запис на аудио към видеото със CD качество. Nokia PureView също така прилага технологията Dolby Headphone, която трансформира стерео звука в персонално съраунд изживяване през каквито и да е слушалки и Dolby Digital Plus за 5.1-канален звук.