Google обяви днес старта на програмата Street View за България, която обхваща не само големите градове като София, Пловдив и Варна, но също така и исторически и любими градове като Велико Търново и Копривщица като  позволява на потребителите да разглеждат и навигират на 360 градуса панорамни изображения на улиците.

Street View за България ще популяризира водещите зимни курорти като Боровец, Банско и Пампорово и Черноморското крайбрежие, което е сърцето на летния туризъм в страната.

 

 

 

 

Улф Шпитцер, програмен директор на Google Street View заяви: “Развълнувани сме да стартираме днес програмата Street View в България и да улесним нашите потребители по света да пътуват виртуално до различни страни и дестинации. Street View ще разкрие красивите улици и забележителности на страната ви пред потребителите по света. От преимуществата на тази услуга ще могат да се възползват, както бизнесът в Бълагрия, така и всички останали потребители.”

 

ulf_spitzer_400

 

В районите, където Street View е наличен потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевото човече от лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща, да получат помощ за домашното си по география или просто да откриват и да опознават техните родни градове.

Освен клиентите и предприемачите също могат да се възползват от Street View технологията чрез безплатно вграждане на Google Maps директно в техните уебсайтове и по този начин да популяризират вериги хотели или да повишат познаваемостта на местна библиотека или ресторант.

 

Антон Пиралков, мениджър бизнес развитие България: „Google Street View е изключително популярна сред потребители на нашите карти по целия свят и сме развълнувани да разширим обхвата на услугата тук в България. Много градове в страната, освен столицата София, са вече достъпни за потребителите, които искат да изследват виртуално красивите зимни курорти в Пирин, Рила и Родопите, и Черноморието. Също така, Street View ще позволи на българите да разгледат места в страната, които не са имали възможност да посетят.”

 

anton_piralkov_400

 

г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на  град София: „Наред с разглеждането на древното културно историческо наследство в София, интерес за всеки турист, е важно да се посочи, че потребителите ще имат достъп до полезна практична информация свързана с новата инфраструктура, модерни бизнес и жилищни комплекси, обновените зелени пространства и възможностите за инвестиции в новите проекти на София. Малко са столиците в световен мащаб, които по този начин да съчетават минало, настояще и бъдеще и се радвам, че ще имаме възможността да популяризираме своя град по един модерен начин.”

 

Бойко Благоев, съосновател на Free Sofia Tour: “Google Street View несъмнено ще помогне за популяризирането на културното наследство на България, което е и една от целите на Асоциацията на Free Sofia Tour. Туристите могат "виртуално" да се разходят и да се подготвят по-добре за безплатните пешеходни обиколки, които организираме всеки ден. Надяваме се повече хора по света ще изберат да посетят България, след като я видят онлайн! Надяваме се, и че скоро някои от удивителните природни забележителности на България ще бъдат заснети и представени пред света, също както Гранд Каньон бе показан. Аз също се надявам, че скоро други подобни проекти ще дойдат в България - например, да видим поне един български музей дигитализиран в Google Art Project.”

 

boyko_blagoev_400

 

Street View съдържа само изображения, които са видими от обществените пътища и се отличава с технология, която замъглява както лицата на хората, така и регистрационните номера на колите. Чрез натискане на бутона "Съобщи за проблем” всеки потребител може да докладва кадри за отстраняване, които намира за  неуместни. Google проведе множество консултации заедно с широк кръг от заинтересовани обществени групи при разработването на функцията и мерките за неприкосновеност на личния живот.