Първото нещо, което правим при запознанство с непознат човек е да се представим с името си. Със сигурност на всеки от нас му се е случвало броени минути след това да забрави как се казва неговия събеседник. В зависимост от ситуацията това може да се превърна в досаден проблем, който най-малкото изисква да си признаем и да попитаме отново за името. Доста хора биха си признали, че за тях е по-лесно да запаметят в съзнанието си най-различни факти и цифри, но не се справят никак добре с имената на хората, с които се запознават. 

 

Изследвания на специалистите потвърждават това твърдение, определяйки имената на хората, като едни от най-трудните за запомняне думи. Учени проведоха интересен експеримент с доброволци, на които са показани фалшиви автобиографии и са подканени след това да споделят каква информация си спомнят, след като са ги прочели. Оказва се, че 69% от тях запомнят работата, а 68% хобитата на хората, при имената, обаче тази стойност е едва 31%, предаде BusinessInsider. Има и психологическа причина за този феномен.

 

Имената по същество са лишени от смисъл най-вече защото не носят никаква информация за хората, които ги носят, като например с какво се занимават или как изглеждат. За повечето от нас е по-лесно да запомнят неща като "тъмнокосия художник от галерията" или "елегантната дама от офиса". Човешкият мозък е склонен да запомня информация, която носи контекст, който в случая е работата или начина, по който изглежда даден човек, а не името му. Именно заради това прякорите са по-лесни за помнене.

 

Вижте могат ли смартфоните да сложат край на директната комуникация