Вижте още: 15 клавишни комбинации в Windows 10 с бутона Shift, които е добре да знаете

 

Актуална тема, която целият свят коментира в последната седмица е марсоходът NASA Perseverance, който успешно кацна на „червената планета“ и вече няколко дни показва в сайта на Космическата агенция различни интересни кадри, които ни показват, какво се случва на около 60 милиона километра от нашата планета. Цифрата не е точна, защото Марс променя разстоянието си спрямо Земята.

 

 

Най-близко е бил на 27 август 2003 година - 55 758 006км. Най-далечното отстояние на Марс от Земята е било около 400 милиона километра. За да добиете представа за това, кога двете планети са най-близко една до друга, ще го кажем така. Колкото Марс е по-близо до слънцето, а Земята по-далече от него, толкова двете планети са по-близко една до друга. Тук можете да видите какво е движението на планетата в различни периоди от време.

 

 

Междувременно ексцентричният милиардер Илън Мъск продължава с космическите си опити, които имат за цел изцяло да променят съвременната космическа история. Преди дни ракетата Starship SN10 от SpaceX проекта му се приземи за първи път успешно, но последва взрив. Все пак този опит беше обявен от Мъск в Twitter като успешен, защото ракетата е успяла да се приземи.

 

Ракетата Starship SN10 от SpaceX на Илън Мъск се приземи за първи път  успешно, но последва взрив (Видео) | Digital.bg

 

Инженерът, който коментираше живото видео с излизатането, продължилият малко над 6 минути полет и кацането, спомена, че следващият прототип SN11 е вече готов и скоро можем да очакваме полета му. Ако от SpaceX са извлекли всични нужни им данни след последния полет, можем да вярваме, че SN11 ще кацне безпроблемно и ще се превърне в първият Starship космически кораб на SpaceX, който ще може да се използва за втори полет след това.

 

 

Това ще бъде следващата голяма стъпка към заявката на Мъск да колонизира Луната до 2026 година. Критиците, които не вярват, че това ще се случи са много повече от тези, които вярват, че хора свободно ще могат да пътуват до Марс толкова скоро. По данни на NASA, полет с пилотиран космически кораб от Земята до Марс би отнел средно около 9 месеца. Като точният момент за излитане е веднъж на 26 месеца. Такъв момент има, защото както вече стана ясно, двете планети са с променливо разстояние помежду си.

Макар през 2021 година да се говори засилено за Марс, реални контактите на човечеството с него датират от над половин век. Първият космически апарат, който достига до Марс, носи името Mariner 4. Това са случва през 1965 година и е отнело на апарата цели 228 дни. Това обаче не означава, че той е кацнал на „червената планета“. Първото кацане се случва 10 години по-късно от американският апарат Viking 1.

 

 

Първият марсоход, който каца на Марс е Sojourner и е част от мисията Mars Pathfinder. Случайно или не сондата с марсохода каца успешно на 4 юли 1997 година, когато американците празнуват своя празник за „Денят на независимостта“.

6 години по-късно NASA стартират програмата Mars Exploration Rover, като на 4 януари 2004 година, на Марс започва да се движи марсоходът Spirit, който през следващите 6 години изминава почти 8 километра. В един момент засяда в пясъка и известно време се използва за статични снимки, По същата програма, NASA имат и още един марсоход - Opportunity. Той обикаля по повърхността на Марс почти 10 години.

 

 

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите серия от снимки, които последният марсоход Perseverance направи през първите дни след кацането си. Кадри публикувани от националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство. Именно това стои зад абревиатурата NASA.