Виртуалната реалност представлява бъдещето на комуникацията и забавлението. Именно тази концепция е заложена при създаването на нова компания с името Meta. Ребрандирането също така цели да покаже, че Facebook не е просто социална мрежа, както и да ни фокусира върху другите им иновативни продукти.

Марк Зукърбърг вече разкри идеите си да създаде платформа, в която си общуваме в дигитална среда. Сега разбираме за още едно атрактивно допълнение към метавселената. Експертите от Reality Labs дивизията, които работят над най-атрактивните проекти на компанията сега демонстрираха възможностите на иновативен аксесоар.

Превъплъщаването в метавселената ще е възможно, чрез хаптични ръкавици проектирани за AR/VR съдържание, над които се работи от години. Настоящият прототип е в състояние да възпроизвежда различни усещания във виртуалния свят, включително текстура, напрежение и вибрация.

 

 

По този начин ще можем да усещаме виртуалните обекти, което ще добави важен елемент към изграждането на метавселената. Хаптичната ръкавица е оборудвана с миниатюрни задвижващи механизми на повърхността. Тези компоненти са разработени да се движат в отговор на определени действия, които извършваме във виртуалния контекст.

Самият процес използва микрофлуиди, с които се изтласква въздух към задвижващите механизми, съобщава ZDNet. Възможността да докосваме, усещаме и манипулираме обекти във VR среда е част от амбициозния план на Meta да премахне границите между виртуалния и физическия свят.

Следващата стъпка е добавянето на система за следене на движението на ръцете, което ще позволи на компютрите да разбират точно къде се намираме в дигиталната реалност. Вече се тества и специален процесор, който да захранва задвижващите механизми на хаптичната ръкавица.

 

Още от Digital: Над 10 000 специалисти в Европа ще работят върху метавселената на Facebook