Вижте още видеото с топ флагман смартфони на Apple и Nokia, които очакваме да се появят през месеците август и септември 2021

 

В последните десетилетия светът се разви до такава степен, за каквато едва ли дори най-смелите мечтатели през ХХв. са предполагали, че ще достигне. Със създаването на своята изчислителната машина, която по-късно познаваме като компютъра, българина Джон Атанасов поставя началото на нещо велико, което последствие добива огромни мащаби и променя човечеството. То е основата, над която започва постоянното надграждане. Тук Digital.bg ще ви покаже 5 съвременни технологии, които са произлезли именно благодарение на компютрите и вече успешно променят света.

 

Нещата, които трябва да знаем за 3D принтирането

 

Ще започнем с 3D принтирането. Повечето от вас свързват този термин ключодържатели, играчки или някакви малки джаджи за забава, а дори и автомобилни части. Основната задача на тази технология е далеч по-сериозна и успешно променя света в много различни насоки.

3D принтерите например се използват вече за строителство на цели сгради. Тези машини, които изливат материал подобен на гъста бетонна смес, оказва се са много по-ефективни от който и да е работник. По данни на производителя им. Използването на строителен 3D принтер спестява между 30 и 60% от използваните материали и гарантира на 99% еднакво качество на изпълнението при всеки зададен проект.

 

 

3D принтинг технологията обаче е далеч по-всеобхватна и прецизна. Вече NASA имат проект, в който създават космически ракети посредством тази технология. Има вече също така човешки кости и дори органи, които са прецизно създадени посредством тази технология от бъдещето. Идеята е, когато се усъвършенства, болните хора да нямат нужда да чакат донори на органи с години, а просто да могат да получат 3D принтирани такива, които ще спасят живота им.

Виртуалната и добавената реалност са технологии, които повечето хора използват за забавление. Сигурно си спомняте как преди години всички бяха полудяли по манията за лов на Покемони посредством камерите на смартфоните си. Тази добавена реалност всъщност вече променя живота на хората в много насоки, като ги улеснява. Например при интериорните дизайнери. Чрез специален софтуер, на тях вече не им се налага да използват ролетки или да се чудят как точно да подредят шарени плочки по пода, за да се получи желаният от тях ефект. Пускайки камерата на смартфона си, те могат прецизно да изчислят размери и да подредят декорацията спрямо желанията си.

 

Какви са плановете на Microsoft за виртуалната и добавената реалност

 

По съществени функции в настоящето, а в бъдещето обаче играе виртуалната реалност. Шлемовете за такава също се използват основно за забавление, за да се играят треизмерни игри или да се гледа видео. Оказва се обаче, че виртуалната реалност, в комбинация с бързата интернет 5G технология позволява на хората много повече възможности.

Например доктори вече могат да оперират от разстояние, посредством роботи, които управляват посредством сензори на ръцете си. Роботите пък снимат случващото се пред тях и го предават към шлема за виртуална реалност, който носят докторите. Така те виждат сами с очите си, какво правят роботизираните им ръце, които без проблем могат да са дори на друг континент в момента.

 

 

От друга страна, как ви се струва да можете да правите виртуално пазаруване или оглед на имот, без да ви се налага да ставате от канапето в хола си. Можете да направите тестово шофиране на автомобил или да гледате премиерата на такъв. По време на изолацията свързана с COVID-19 здравната криза, Lexus направиха иновативна виртуална премиера на новият си LF-Z Electrified Concept.

Да, губи се възможността да докоснем и усетим нещата пред себе си, но решаването на този проблем е по-скоро въпрос на време. Очакваме скоро виртуалната реалност да премине в следващо измерение, което ще позволи освен да гледаме нещата, сякаш са пред нас, да можем да усетим вкус и мирис, като това вероятно няма да бъде посредством симулатори, които ще стоят около нас, а ще се получи благодарение на директно свързване към мозъка и нервната ни система. Дори в този момент технологиите се развиват и е възможно някой гений на технологиите да измисля точно такава технология. Със сигурност времето ще покаже дали сме били прави или не.