Огромни пътнически самолети като Airbus A380 и Boeing 747 успяват да излетят средно при скорост от около - 270км/ч. Това обаче в наши дни е скорост, която без проблем постигат Огромно количество серийни автомобили. Така, че за целите на нашата класация ще търсим малко по-бързи автомобили. 300км/ч? Добра скорост, но все още прекалено ниска, за да позволи на някой на някой автомобил да влезне в нашето Топ 10. В него долната граница е 400км/ч и те отново не са гаранция, че даден автомобил ще бъде споменат тук. Нужна му е още малко скорост.

 

SSC Ultimate Aero

Макар да е произведен през далечната 2004 година, американският SSC Ultimate Aero намира място в класацията ни. През 2007 година този автомобил беше обявен за най-бързият в света по онова време. Той влезна в рекордите на Гинес със скорост от 410км/ч.

Този рекорд през 2010 година стана притежание на друг автомобил, който ще ви покажем в класацията си, но кой е той, ще научите след малко. В основата на суперкара, дело на Shelby, стои 8-цилиндров двигател от Chevrolet Corvette C5-R. През годините, обемът му варира от 6.2 до 6.9 литра, като първоначално е с механиченсуперчарджър, а последствие с две турбини.

 

 

Рекордът за скорост е постигнат от битурбо двигателя, който 1180к.с., а последствие при финалната версия я с увеличена до 1287к.с. мощност. Всъщност именно най-мощната версия, която носи името SSC Ultimate Aero TT успява да вдигне 415км/ч, като това реално ѝ отрежда 9 място в класацията ни. Мястото обаче е споделено с още един коренно различен автомобил, който ще разгледаме подробно.

 

Rimac C Two

И то наистина коренно различен. От САЩ се преместваме в Европа и то в Хърватска. А този автомобил се задвижва изцяло с ток. Неговият рекорд е равен на този на Aero TT - 415км/ч и е поставен съвсем скоро - през 2020 година. Суперкарът се казва Rimac C Two, където "С" означава Concept, но въпреки това моделът е влезнал в серийно производство и от него вече има произведени 13 бройки, от общо планирани 150.

 

 

Чудовището, задвижвано от 4 синхронизирани електромотора за всяко от четирите колела е с мощност от 1914к.с. Впечатляващо е и времето за ускорение от 0 до 100км/ч, но него ще ви споделим в една друга класация, която скоро ще ви покажем. Тя е посветена на електрическите супер автомобили.

 

Koenigsegg Agera R

Но да се върнем на добрите стари двигатели с вътрешно горене. На 8 позиция в нашата класация стои Koenigsegg Agera R, който се произвежда в Швеция в общо 18 поръчкови бройки през периода от 2011 до 2014 година.

Интересно е да се отбележи, че не просто този суперкар се задвижва от бензин, а дори двигателят му е конструиран така, че да работи отлично с 95-октаново гориво, като при него мощността му възлиза на 960к/ч. Също така двигателя работи със 100-октана и етанолово гориво Е85, като тогава мощността му достига 1140к.с. и 1200Nm въртящ момент. Рекорсната скорост, която постига е 418км/ч.

 

 

Този суперкар свъщност държи доста рекорди за времето си, като сред тях са впечатляващото за 2011 година ускорение от 0 до 300км/ч, за 14.53 секунди. В същият тест Koenigsegg доказват и че имат страхотни спирачки, защото Agera R успява да спре от 300км/ч за само 6.66 секунди.

 

Bugatti Chiron

На седма позиция поставяме един легендарен и много популярен супер, който почти всек ие чувал. Става дума за Bugatti Chiron, каквото впрочем има и в България. То наследи една друга легенда Bugatti Veyron, на което съвсем малко не достигна, за да влезне в Топ 10 на най-бързите серийни автомобили за 2021 година, защото може да вдигне само 407км/ч.

 

 

За разлика от неговите скромни 1001к.с., 8-литровият W16 турбо двигател на Chiron има на разположение цели 1479к.с. Благодарение на тях, екзотичният суперкар на успява да вдигне 420км/ч

 

Bugatti Veyron 16.4 Super Sport

В класацията ни все пак присъства Bugatti Veyron, но с една негова малко по-специална, но все пак серийна версия. Става дума за произведеният в 48 бройки в периода 2010-2011 година Bugatti Veyron 16.4 Super Sport. Той успява да вдигне малко над 431км/ч. Именно с този рекорд, през 2013 година той детронира поставеният на 10 позиция в тази класация SSC Ultimate Aero.

 

 

Какви коли само, това са истински самолети. Дали обаче има сериен автомобил, който може да вдигне над 500км/ч? Отговорът на този въпрос ви очаква във втората част на тази видео класация. В нея ще видите челната петица на най-бързите автомобили в света за 2021 година.