Още от 90-те години на миналия век, марката Nokia е любима на българина. Едва ли има някой над 30-годишен, който да не имал в миналото телефон Nokia или поне да не си е мечтал за такъв.

Да, култови модели като луксозното бижу Nokia 8800 и джобният бизнес предшественик на съвременните смартфони Nokia 9000 Communicator, бяха мечта за много хора. Нещо като да имаш автомобил Ferrari – всеки е чувал за него и иска да го има, но малко са хората, които го притежават.

Както знаем, с преминаването на смартфоните на Nokia под Windows операционна система, беше поставено голямото начало на разрухата на имиджа на компанията. За щастие Nokia осъзнаха на време грешката си и след преминаването под шапката на HMD Global, Nokia взе правилното решение да използва Android операционна система и да повиши качеството на устройствата си.

По тази причина, днес много хора очакват с нетърпение новите модели на бранда в лицето на Nokia 6.3, Nokia 7.3, Nokia 8.3 и флагмана Nokia 9.3 PureView. Те ще допълнят моделната гама, която Nokia 5.3 стартира през Април.

 

 

Заради кризата с COVID-19 обаче, премиерата на моделите вече се отлага за втори път и по последни данни тя трябва да е състои към края на лятото. До тогава можем само да гадаем за това, какво точно ще представляват телефоните от серията, но пък в Интернет не липсват интересни рендъри, течове на информация и смели предположения.

Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите една от най-правдоподобните 3D визуализации на бюджетният Nokia 6.3, който се спряга, че може да има и Pro версия с различни хардуерни ъпгрейди.

 

Все пак обаче поставяме под въпрос някои решения на дизайнера, създал този концепт. Например при 5.3 и 8.3, които вече знаем как изглеждат -  камерите са с кръгло разположение. Единственият шанс при Nokia 6.3 разположението да бъде по-различно е, ако моделът е по-фотографски насочен и се нуждае от повече пространство за камерите и съпътстващите ги сензори.

 

Камера и снимки

От различни източници на информация, знаем че върху гърба на Nokia 6.3 трябва да има 4 камери на ZEISS Optics. С тях телефонът ще може да снима ултра широкоъгълни снимки, макро фотография и снимки с "Ефект Боке". Мегапикселовият еквивалент на камерите ще е съответно 24MP, 12MP, 2MP и 2MP.

 

 

Светкавицата вероятно няма да е централно разположена, както при бюджетният Nokia 5.3, а по-скоро ще бъде изнесена в ляво, както при Nokia 8.3. Nokia 6.3 по всяка вероятност ще може да се похвали и с достатъчно качествена селфи камера. Тя има шанс да е същата както на 8.3 - Zeiss optics с 24 MP и апертура f/2.0, която позволява да се правят добри снимки при по-слаба околна светлина.
 

Технически характеристики

По отношение на хардуера, Nokia 6.3 се предполага, че ще бъде достатъчно мощен и така за сравнително малко пари, ще предлага достатъчно високо качество, което да покрие нуждите на масовият потребител.

Централният процесор на телефона се очертава да бъде Qualcomm Snapdragon 730. Той е 8nm с 8 ядра, разделени в 2 Kryo 470 групи. съответно 2 Gold ядра с 2.2GHz тактова честота и 6 Silver ядра с 1.8GHz.

Този процесор се слави като достатъчно надежден и енергоефективен. Партнира му GPU Adreno 618, като оперативната памет по всяка вероятност е 6GB.

 

Цена в България

За цената на Nokia 6.3 до момента няма никаква официална информация. Въпреки това, можем да направим някои предположения, които ще са близки с действителността.

Интересното при споменатият по-рано процесор Snapdragon 730 е, че го срещаме в основата на смартфони в различни ценови категории. Например Samsung Galaxy A80, който в Теленор без абонаментен план струва почти 1400 и Xiaomi Redmi K20 (9Т), който е наполовина по-евтин.

В последните години политиката на Nokia е да прави възможно най-конкурентоспособни устройства, които предлагат повече от другите, на по-ниска цена. На база това, можем да кажем, че нашето предположение за цена на Nokia 6.3 е около 550лв.

Дали предположението ни ще се окаже вярно, предстои да се разберете до края на 2020 година, когато модела със сигурност вече ще се продава в България.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei P50 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com