Вече ви информирахме, че Huawei Kirin 970 ще е първият 10-нанометров процесор за смартфони на компанията. Сега обаче, Huawei Huawei Consumer Business Group постави началото на една нова ера в смартфон иновациите. Изпълнителният директор на потребителското звено Ричард Ю представи визията на Huawei за бъдещето на изкуствения интелект с пускането на новия процесор Kirin 970.

 

Комбинирайки мощта на облачните възможности със скоростта и способностите на изкуствения интелект (AI), Huawei намира приложение на платформата за интелигентно компютърно управление и променя начина, по който боравим с нашите мобилни устройства.

 

Ето как изглежда Huawei Kirin 970

 

След дълги години разработка, облачният изкуствен интелект намира широко приложение, но потребителското преживяване има нужда постоянно от усъвършенстване, включвайки латентността, стабилността и опазването на личните данни. Облачният AI и хардуерният AI могат взаимно да се допълват.

 

Хардуерният изкуствен интелект предлага силни сензорни възможности, които са в основата на разбирането и подпомагането на потребителите. Сензорите произвеждат голямо количество персонализирани данни в реално време и според обстановката. Благодарение на големите обработващи способности на чипа, устройствата ще станат по-когнитивни към нуждите на потребителите, предоставяйки изключително персонализирани и леснодостъпни услуги.

 

Още от Digital: Huawei започна производство на най-новия си процесор Kirin 970

 

Kirin 970 се захранва от 8-ядрен процесор, 12-ядрен GPU от следващо поколение. Изграден на базата на усъвършенстван 10 nm технологичен процес, Kirin 970 обединява 5,5 милиона приемници в площ от само един квадратен сантиметър. Новият Huawei чипсет е първата мобилна изчислителна платформа с изкуствен интелект, която включва специализирано звено за невронна обработка (Neural Processing Unit).

 

В сравнение с четириядрения Cortex-A73 CPU, новата хетерогенна изчислителна архитектура на Kirin 970 осигурява до 25 пъти по-добро представяне и 50 пъти по-голяма ефективност. Казано с други думи, чипът може да изпълнява същите изчислителни компютърни задачи много по-бързо и с много по-малко енергиен ресурс. При определящия тест за разпознаване на изображения, Kirin 970 е обработил 2000 изображения в минута, което е по-бързо от всички останали чипове на пазара.

 

Новите разработки в сферата на изкуствения интелект изискват съвместни усилия по цялата верига, включващи десетки милиони разработчици, както и преживяването и обратната връзка на стотици милиони потребители. Huawei позиционира Kirin 970 като отворена платформа за мобилен AI, предоставяйки достъп до чипсета на разработчици и партньори, които могат да измислят нови и иновативни ползи от обработващите му способности.

 

Още от Digital: Huawei Kirin 970 ще е първият 10-нанометров процесор за смартфони на компанията