Google обяви, че започва постепенното пускане на няколко нови функции за Android. Част от тях вече са налични за телефоните Pixel и ще станат достъпни за всички останали. Другите функции ще са нови за всички и ще са достъпни според версията на Android.

 

 

Новостите ще се предлагат за Android 9 и по-новите версии на платформата, като някои от функциите ще са само за Android 11 и 12 и дори само за Android 12. Повечето от нововъведенията обаче ще са налични и за по-старите версии.

Управление на телефона с жестове на лицето

Те са достъпни през Android Accessibility Suite и се казват Camera Switches. Чрез тях потребителят ще може да навигира менютата в телефона си чрез жестове с лицето.

Google добавя и разпознаване на ръкопис в Lookout с функции за документи, както и поддръжка на повече символи за валути и други. Новост е и приложението Project Activate, чрез което с жестове на лицето и движение на очите потребителят ще може да изпраща текстови и гласови съобщения, както и да активира фрази, които да се изговарят от телефона.

 

 

Управление на телевизорa от смартфона

За притежателите на Google TV също има нови функции. Сред тях вграждане на дистанционно управление в Android телефон, като това ще е налично за над 14държави през следващите седмици. Чрез функциите потребителят може да навигира менютата на Google TV, както и някои съвместими телевизори с Android TV OS. Може да се използва клавиатурата на телефона за търсачката, да се разглежда препоръчаното съдържание, да се включва и изключва телевизорът и др.

 

Напомняния от Google Assistant

Друга новост е възможността потребителят да каже на гласовия асистент на Google да му напомня за различни неща през деня. Също така има и команда за показване на списъка с напомняния (Hey Google, open my reminders). От това меню е още по-лесно да се управляват и променят задачите, а Google Assistant ще избира „перфектният момент“, за да напомни на потребителя за тях.

 

Новости за Android Auto

Android Auto вече ще предлага игри, когато колата е паркирана или се зарежда, ако е електрическа. Има и нова функция за управление на телефони с две SIM карти, както и по-добра интеграция с Google Assistant, като ще показва персонализирана информация. Ще се поддържа и добавяне на работен профил със служебните приложения и имейли от работодателя. Направени са и промени в Waze за Android с по-добър интерфейс, нощен режим, поддръжка на тъчпад и др.

 

 

Защита на снимки с парола

Тази функция е достъпна през Google Photos. Потребителите ще могат да слагат снимки и клипове в папка, която да заключат с парола. Така те няма да са достъпни и видими през други устройства.

 

 

Стикери за Gboard

Виртуалната клавиатура Gboard има още стикери, които вече са над 1500. Също така има улеснена функция за копиране и прехвърляне на текст с автоматично разделяне на съдържанието на отделни елементи, например текст от имейли и линкове. За устройства с Android 11 и по-нови ще има и подобрена система за машинно обучение за препоръка на готови отговори.

 

 

Още новости

Android получава и повече настройки за Nearby Share за по-голям контрол от страна на потребителя с кого да споделя съдържание. Има и по-лесни и достъпни бързи настройки.

Добавя се и функцията Heads Up, която ще напомня на потребителя да внимава, когато ходи и използва телефона си в движение. Тези и други новости ще се изпращат до потребителите постепенно през следващите седмици.