Разпространението на ъпдейтите към Windows 11 за съвместимите компютри вече започна. В продължение на няколко месеца Microsoft тестваха усилено операционната система за различни бъгове. Обратната връзка с потребителите позволи на компанията да финализират разработката и да стартират реалните актуализации на Windows 11.

Toва е най-сериозният ъпгрейд в софтуера от години насам, който също така ще е достъпен и за устройствата с Windows 10. Все пак компанията регламентира минимални хардуерни изисквания за ъпдейт към новия софтуер. Това означава, че не всички стари компютри ще могат да преминат към операционната система.

Стартирането на актуализациите преди броени дни накара много хора, които нямат достатъчно мощен хардуер да инсталират безплатно Windows 11. Тази практика, обаче не се препоръчва от Microsoft. Компанията вече потвърди, че няма да спира собствениците на по-стари компютри да изтеглят ISO файлове на Windows 11 и сами да ги инсталират на своите устройства.

 

 

В този случай, обаче дори софтуера да работи достатъчно добре ще трябва да се примирите с липсата на бъдещи ъпдейти за сигурност. Най-добрият вариант е да не изтегляте операционната система, ако вашия хардуер не покрива изискванията. Microsoft също така започнаха да показват съобщение на екрана, което информира какви са рисковете за несъвместимите устройства, които инсталират Windows 11.

Компанията предупреждава за възникването на необичайни проблеми и дори риск да се повреди самото устройство. Самият текст на нотификацията допълва, че гаранционните условия също ще бъдат прекратени при самоинициативна инсталация на несъвместим хардуер. Обичайни забивания на приложения като Clock и Маil също ще станат част от ежедневието ви, когато преминете към Windows 11 без да покривате изискванията.

Microsoft обещават защита срещу 99.8% от възможните бъгове за съвместимите устройства, което се дължи на новите технологии и драйвери, които използва Windows 11.

 

Oще от Digital: Ако искате Windows 11, може да се наложи да си купите нов компютър