Едва ли е изненадващо, че най-популярната мобилна платформа провокира най-голям интерес сред хакерите. Google заедно с водещите производители вече започнаха да представят месечни софтуерни ъпдейти, за да подобрят сигурността на смартфоните си. Дори и подобни решение не гарантират, че устройствата ни са защитени на 100%. Експерти по сигурността на Georgia Institute of Technology откриха нова сериозна уязвимост в смартфоните с Android, предаде AndroidAuthority.

 

 

Заплахата излага на риск всички устройства, които работят с Android 7.1.2 или по-стари версии на платформата. Новият вирус се казва "Cloak & Dagger" и позволява на хакерите да нарисуват интерактивни елементи на дисплея на смартфоните. Това означава, че те могат да създават различни софтуерни елементи, които без да знаете да използвате и така да им осигурите достъп до поверитeлната си информация. По този начин хакерите разбират как си взаимодействате със своя смартфон.

 

Зловреденият софтуер може да им позволи да виждат в коя част на екрана на смартфона кликвате, какви неща пишете от клавиатурата, както и какви приложения отваряте. Още по-неприятното е, че повечето хора дори няма да разберат, че са станали жертва на подобна атака. Необходими е да дадете само две разрешения на приложенията, които използвате, за да сте изложени на риск от тази заплаха. За да се предпазите трябва да отворите последователно "Settings>Apps>Settings symbol>Special acess> Draw over the apss" и да спрете тази функция.

 

Вижте как да отстрани вирус от Android устройство