Вижте още видео ревюто: Как снимат камерите на смартфона Huawei Mate 40 Pro - Тестови снимки

 

Красив е нали, това е новият Huawei Mate 40 Pro в искрящият си Mystic Silver цвят. Освен красив обаче, този смартфон е и много функционален, като една от основните му функции е да прави страхотни снимки. Това се доказа нагледно от факта, че Mate 40 Pro безапелационно се изкачи на първата позиция във фотографската класация на DXoMark.

 

 

Ние от Digital.bg обаче не се доверяваме на 100% на мнението на други и по тази причина провеждаме наши собствени фото и видео тестове, в които показваме реалните възможности на новите модели смартфони, като така направихме и с премиерният Huawei Mate 40 Pro.

В първата част на тази фотографска поредица, успяхме да ви покажем част от ключовите параметри и функции на камерите на смартфона, но те са само малка част от целият му потенциал. За пропусналите видеото, директен линк сме приложили над тази статия. А сега е време да продължим напред с обзора си.

 

 

Активирайки режим Aperture можете да се възползвате от дълбочинният сензор, който ви предоставя снимки с „Blur“ в тях. Тук можете да имате до 3-кратно приближаване на обекта в кадър, като дори при максимума има добра отчетливост в зоната на дефокусировка. f/0.95 до f/16. Като колкото по-ниска е апертурата, толкова по-висока е степента на дефокусиране на фона или на така нареченият „Ефект Боке“. Прави ни впечатление, че той работи отлично, дори когато снимаме обект на по-голямо разстояние от нас, без да сме го приближили преди снимка. Ето например това цвете. Ако го приближим последствие, виждаме, че контурът му е добре изразен, а то стои идеално на фокус.

 

 

Huawei са пословично известни с добрият си нощен режим на снимане, при който нямате нужда от статив, за да получите достатъчно качествен краен резултат. Тук е момента да подчертаем, че всички снимки, които реализирахме по време на тестовете за това ревю са направени от ръка, без статив. Целта ни беше да изпитаме Huawei Mate 40 Pro в реални ситуации, в които биха го използвали масовите потребители, а не тези, които са запалени фотографи и винаги имат в джоба си поне статив, като например HUAWEI Travel Tripod (Wireless), който впрочем е много удобно устройство, но него ще обърнем в отделно ревю.

 

 

При нощните снимки на Mate 40 Pro имате автоматичен и ръчен режим. При втория, можете да настройвате светлосилата по ISO в диапазона 100 – 1600. Скоростта на затвора пък е от ¼ секунда до дълга експозиция от цели 32 секунди. Хубавото е, че при нощните снимки, можете както да снимате с ултра широкоъгълната камера, така и да приближите до 50 пъти. Това решение е чудесно за феновете на лунните снимки.

От опит можем да ви кажем, че с флагман смартфоните на Huawei от последните години, тези кадри стават страхотно. Същото се отнася и за нощното небе, което е осеяно със звезди. В големите графове имам светлинен фон, който не ни позволява да виждаме звездите в небето, както извън тях. Ако обаче снимате с Huawei Mate 40 Pro на дълга поне 7 секунди експозиция, ще видите последствие звездите в снимката.

 

 

Ето например този кадър, при който дори снимаме към лампа и въпреки това между листата на дървото над нея се виждат звезди.  Освен за снимки в нощното небе, този режим на Mate 40 Pro ще ви е от помощ и при всякакви снимки при крайно ограничена светлина като тази в гористата пътека на екраните ви или просто при снимки през нощта.

 

 

Huawei Mate 40 Pro има специален портретен режим на снимане. Като той е активен както при основната, така и при предната селфи камера. С тази разлика, че при основната можете да снимате с до 3-катно приближаване на лицето в кадър, а при предната можете да снимате стандартно, с 0.8х и широкоъгълно. При портреният режим имате две опции.

 

 

Едната е Beautu, която разкрасява лицето в кадър, като тук са налични общо 3 разновидности на корекция, включително и цвят на кожата. Най-лесният начин да си добавите хубав тен през зимата, без да сте ходили до някоя топла държава на плаж. Другата опция за корекции са ефектите. Те включват най-разнообразни фонове и добавена реалност в кадър. Може би най-интересната функция е тази, която изрязва изцяло фона около вас, сякаш ви снима пред черна стена. И преди сме виждали тази функция при различни смартфони, но тук тя е много прецизна.

 

 

Ако приближим, ще видим, че там където обикновено се проявява проблем с изрязването, да речем косата – тук изрязването на кадъра е много детайлно. По същият начин стоят нещата и при снимките с „Ефект Боке“. На какво се дължи това високо качество ли? На факта, че Huawei са интегрирали в лявата горна част на дисплея на Mate 40 Pro не само 13 MP камера, но и 3D TOF сензор, който измерва дълбочина и подробни биометрични данни.

Стандартно в автоматичен „Photo“ режим камерата на Huawei Mate 40 Pro снима с резолюция 4096х3072 пиксела. От менюто с допълнителни функции „More“ обаче, можете да активирате режима „High-Res“. При него снимките вече са с максимална резолюция 8192х6144 пиксела, което умножено се равнява на 50 331 648 пиксела или иначе казано 50 MP.

 

 

Сигурно се питате, защо Huawei не оставят „по default“ максималната резолюция. Истината е, че така файловете са прекалено големи и рядко потребителите имат нужда от чак такава детайлност на кадъра. Не че Mate 40 Pro няма на разположение цели 256GB вградена памет и възможност за добавяне на още чрез карта памет, но няма никакъв смисъл постоянно да се снима на максимална резолюция.

 

 

В менюто „More“ има още интересни функции, като по-голямата част от тях са насочени към видео заснемането. По тази причина ще ви ги покажем в последната част на нашата фотографска поредица посветена на Huawei Mate 40 Pro. В нея ще ви запознаем обстойно с видео функциите на смартфона, а те не са никак малко.