Вече го познавате добре – това е новият Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G. Един доста интересен смартфон, с който Digital.bg ви запозна неотдавна в подробно видео ревю.

 

Високото качество на бизнес флагмана обаче върви ръка за ръка и с висока цена. В свободна продажба Samsung Galaxy Note 20 Ultra се предлага в България за около 2500 лева. Моделът е наличен и в портфолиото на трите родни телекома.

 

Каква е цената на смартфона Samsung Galaxy Note 20 Ultra в България с договор към А1, Виваком и Теленор

 

При подписване на двугодишен договор с най-скъп тарифен план, цената спада значително. А1 с план A1 ONE Unlimited 5XL - 1780 лева, Виваком с план Smart U - 1710 лева, същата е цената и в Теленор с план Тотал+ 52,99.

Въпреки намалението обаче, цената на Note 20 Ultra си е доста сериозна и не всеки би могъл да си я позволи. Запитвали ли сте се обаче - каква е реалната себестойност на компонентите, които Samsung са използвали в своя флагман?

Аналитиците от Counterpoint Components са направили подробно проучване по въпроса и се оказва, че реалната стойност на Note 20 Ultra 5G е далеч по-ниска в сравнение с цената на която смартфонът се продава на пазара.

 

 

От публикуваните данни става ясно, че най-скъпото нещо в смартфона е X55 5G модема, чиято цена е $97.2. Вторият най-скъп компонент е големият цели 6.9" дисплей със 120Hz честота на опресняване. Той е оценен на $91.5.

Супер бързият централен процесор Qualcomm Snapdragon 865+ е оценен на $57, а оперативната и флаш паметта са $61.5. Основният троен модул на камерата струва $60.3.

Когато "ударим чертата" и съберем всичко, основно което Samsung са използвали в създаването на Note 20 Ultra 5G, общата стойност е $468 или иначе казано 772 лева спрямо обменния валутен курс на деня.

Към тази стойност обаче трябва да се добавят още допълнителните аксесоари, сред които е и специалният стилус, захранването, разходи за тестове и така според аналитиците, стойността на Note 20 Ultra 5G достига $548 (904 лева).

 

 

И друг път сме публикували подобни проучвания и това, че стойността на компонентите използвани във флагмана на Samsung е над два пъти по-ниска в сравнение с продажбената му цена, не ни изненадва. Така е при почти всички останали смартфони във високият клас, за създаването на които производителите им инвестират огромни суми

 

Още от Digital.bg: Кой смартфон е по-здрав - Samsung Galaxy Note 20 Ultra или Apple iPhone 11 Pro Max (Видео)

 

Музика: Bensound.com