Само преди дни станахме свидетели на неочаквана ситуация, тъй като проблем с YouTube, Gmail и Google Docs предизвика хаос с достъпа до интернет по цял свят. Специалистите на компанията успяха сравнително бъхрзо да се справят, но е факт, че бяха засегнати стотици милиони хора.

Приложенията на Google са изключително популярни и внушителен брой потребители разчитат на офис приложенията и Gmail, за да могат да комуникират и да бъдат продуктивни. Досега технологичният гигант не беше публикувал официално данни за причините довели до срива в системите им.

Сега разбираме първите детайли, които описват как се е стигнало до проблема. Конкретната уязвимост блокирала достъпа до приложенията на Google е обозначена като "Google Cloud Infrastructure Components incident 20013" и представлява редуциран капацитет на централната система за управление на Google.

Възникването на това състояние автоматично блокира достъпа до всеки външен опит за логване на потребителски профили. Това е предизвикано от бъг при изчислението на съответните квоти за съхранение на Google.

 

 

Въпросната уязвимост редуцира капацитета на системата за удостoверяване, което на свой ред не позволява на хората да отворят своите акаунти. Най-засегнати от проблема са две основни услуги на компанията, като първата от тях е Google Cloud Platform, която включва Cloud Console, Cloud Storage, Google Kubernetes Engine (GKE) и BigQuery.

Другото сериозно проявление на проблема е свързано с Google Workspace - новото име на G Suite пакета от услуги, сред които попадат Gmail, Google Calendar, Google Meet, Google Docs и Google Drive. В крайна сметка техническата неизправност не позволи на потребителите да имат свободен достъп до своите акаунти в продължение на около 50 минути.

Благодарение на бързата реакция на специалистите на Google не се стига до по-продължително спиране на нормалната работа на приложенията на компанията. Това е третият път през последните месеци, когато голяма технологична компания, която изпитва подобни проблеми.

Това вече се случи с Microsoft Azure през октомври и блокирането на Amazon Web Services за повече от пет часа преди няколко седмици.

 

Още от Digital: 9 нови приложения на Google, които си заслужава да пробвате