Вижте още видео ревюто: Xiaomi Redmi Note 10S - Смартфон с идеално съотношение цена-качество

 

Благодарение на серия от подробни видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате добре смартфона на екраните си. За тези, които все пак не са го разпознали - това е Xiaomi Redmi Note 10S.

 

До тук спряхме поглед върху всичко видимо за очите в дизайна, от какви материали е направено тялото на устройството и на кои други модели на Xiaomi прилича то. Обърнахме внимание на окомплектовката, на някои специфики на периферията и допълнителните екстри, които китайският технологичен гигант ни предоставя заедно със смартфона си. Тествахме обстойно неговите дисплей, хардуер, софтуер и батерия.

 

 

Пропуснахме да ви покажем само един от компонентите на Redmi Note 10S и това са неговите камери, които оставихме за това специализирано фотографско видео ревю, в което освен технически данни, ще можете да видите още тестови снимки и видео, направени с помощта на смартфона с достъпна цена.

Едно от нещата по които Xiaomi Redmi Note 10S се отличава от стандартният Xiaomi Redmi Note 10 е неговата основна камера. Тук тя е ъпгрейдната до 64 MP, спрямо 48MP при Note 10. Това увеличение в резолюцията ѝ позволява да прави по-детайлни снимки и ви дава възможност от вече направен кадър, спокойно да отрежете отделен детайл, без в крайният резултат да е намалено прекалено много качеството.

 

 

Освен това камерата може да се похвали и с достатъчно висока апертура f/1.79, която пък позволява на смартфона да снима с минимален шум, дори когато заобикалящата го светлина е ограничена. Практиката ни показва, че имайки на разположение светлосила f/1.79, почти ще забравите за използването на светкавица. Ако все пак при пълен мрак използвате такава, то Redmi Note 10s ви предоставя диапазон на качествено осветяване от около 3 метра.

Останалите параметри на камерата са размери 1/1.97" и 0.7µm. Автоматичната фокусировка реагира бързо и се справи без проблем с всички задачи, които ѝ поставихме.

 

 

Втората камера на Redmi Note 10S е предназначена да бъде помощник при снимки, в които имате нужда да уловите колкото се може повече в кадър. Например при панорамни изгледи в природата, снимка на много хора в кадър или просто когато искате да снимате нещо в пълен размер, без да ви се налага да се отдалечавате от него, за да го уловите. Да, досетихте се, че това е ултраширокоъгълна камера. Тя е 8 MP, със 118˚ ъгъл на заснемане. Тук можете да видите каква е разликата в снимки направени с основната и с тази камера.

За разлика от ултраширокоъгълната, третата камера на Redmi Note 10S е направена за много близки Macro снимки, при които се търси добър фокус и максимална детайлност от колкото се може по-близко разстояние. Като параметри камерата е 2 MP с апертура f/2.4. Ето тестови кадър, който показва крайният резултат в снимка на монета. Ако бяхме използвали основната камера, то симката щеше да изглежда така, което определено не е резултат, който бихте целяли.

 

 

Четвъртата камера върху гърба на смартфона отново е 2MP, но този път играе спомагателна роля, мерейки дълбочината на кадъра при снимки с така нареченият “Ефект Боке”, при който на преден план стои обект на фокус, а фона зад него е дефокусиран. Ако приближим тази снимка, ще видите, че зоната в която се преминава от фокусиран обект, към дефокусирано пространство зад него при Redmi Note 10S е много добре изразена.

Максималното качество на видео запис при смартфона на Xiaomi е 4K. Ако снимате във Full HD то можете да се възползвате от повече кадри в секунда. Съответно 30,60 и 120fps. Redmi Note 10S предоставя и възможност за забавено кадансово снимане със 960 кадъра в секунда при 720p качество. На софтуерно ниво можете да активирате и специална видео макро настройка, както и този ефект, който се нарича Pro time-laps.

 

 

Предната селфи камера пък може да снима с 1080p. Тя е 13MP и е реципрочна на тази, която имаше стандартният Redmi Note 10. Както при нея, така и при основните камери, Xiaomi са добавили много възможности за настройки и за софтуерна персонализация на реализираните кадри.

Ако си взимате Redmi Note 10S, бихме ви посъветвали задължително да изпробвате AI Portrait режима, в който софтуерно са активирани специализирани настройки на камерата, които се грижат портретната фотография на смартфона да е на ниво.

 

 

Ако се чувствате достатъчно уверени във фотографските си познания и искате да експериментирате, можете да излезнете от автоматичният режим на снимане, в който ви помага AI изкуственият интелект на Xiaomi и да активирате ръчният Pro режим на снимане, в който всички настройки ще се правят от вас.