Хартиените билети за концерти и други публични събития скоро могат да останат в миналото и да проправят път на модерните технологии. Ticketmaster ще си партнират с компанията Lisnr в проект, който ще ни позволи да използваме аудио от смартфона вместо традиционния билет. Ултразвуковите вълни не са в обхвата на човешкото ухо, но са достатъчно силни, за да извършат идентификацията и да потвърдят, че сте платили за събитието. Този метод може да се определи като усъвършенствана версия на QR кодовете.

 

Идеята на Ticketmaster е да се използват т.нар. "Smart Tone" звуци от смартфона, чиято честота е между 18.75kHz-19.2kHZ и не могат да бъдат чути от над 90% от световното население, предаде TechRadar. Когато се приближите до входа на концерт или събитие трябва само да извадите смартфона, за да споделите информация за уникалния билет, който притежавате. Този метод може лесно да се приложи към сегашната инфраструктура и не изисква дори да сте включили Wi-Fi, Bluetooth или NFC.

 

 

Необходим е единствено смартфон с Android или iOS, както и скенер, който разпознава ултразвуковите вълни излъчвани от тях. Ticketmaster и партньорите им от Lisnr вече търсят начини как да подобрят сигурността и да намалят разходите на новата система. Все пак ще е необходимо време преди да може всички ние да се възползваме от предимствата на подобна технология. Ако всичко върви по план Тicketmaster смятат, че тя ще е достъпна за широката общественост до четири години.

 

Вижте как да получаваме информация за концертите на любимите си групи