Холандската компания Mars One обяви, че е готова с проекта на сканфандъра, който хората ще използват, за да се разхождат на Марс, съобщи TechRadar. За сега проектът е концепция, която използва доста от най-модерните техноогии.

 

Скафандърът е изработен с модулна система, която може да се създава чрез 3D принтер. Така всяка част е заменима и може да се произведе на Марс. Скафандърът е с налягане, а каската е прозрачна и устойчива на удар. Обличането му е малко сложно, но според Mars One сам човек ще се справи за 30 минути и само за 10, ако има помощ.

 

Вижте NASA направи решителна стъпка в изпращането на първите хора на Марс

 

Космическият костюм ще може да работи осем часа напъно автономно. Той ще може да поддържа жизнените показатели на човек при спешни случаи в рамките на 45 минути.  Ще издържа на температури от -128 градуса по Целзий до 77 градуса по Целзий. Направен е така, че да бъде и сравнително удобен за ходене  движение на склонове от 20 градуса.

 

Скафандърът има защита от слънчевата радиация и прах. Помислено е как човекът да може да пие вода и да има лесен достъп до виокоенергийна храна, както и да събира „отпадъците“. Скафандърът трябва да стане реалност до 2026 г., когато Mars One иска да изпрати първите хора на Червената планета.

 

Още от Digital: 5 оригинални идеи за имена на бъдещите градове на Марс