Още в края на миналия век, във филмите в жанра „Фантастика“ се показваха холограмни изображения, които сякаш се реят във въздуха. В началото на настоящият 21 век, стана ясно, че тези смели мечти могат да се превърнаха в реалност, но не и без помощта на физически екран, който да проектира изображението. Не че нямаше и чисти холограми, но те далеч не можеха да се похвалят с качеството, с което би ни се искало.

 

 

Лека полека различни марки започнаха да работят в тази насока и все по-често започнахме да виждаме разработки за прозрачни дисплеи. Общото между тях обаче беше липсата на качество. Те са много ефектни и където се поставят, винаги се превръщат в атракция, но да изгледате цял филм на тях и да съпоставите качеството на картината с това на стандартен LED телевизор – поне до момента беше немислимо.

 

 

Говорим в минало време, защото китайците от Xiaomi представиха своя прозрачен телевизор Mi TV LUX Transparent Edition и оказва се качеството с което пресъздава изображения, може сериозно да конкурира това на стандартен телевизор. Разбира се, впечатлението ни е изградено на база демо видео, което сме приложили над тази статия, на живо нещата може да стоят по коренно различен начин, но се надяваме в скоро време да имаме възможността да тестваме такъв телевизор и да ви покажем реално възможностите му.

Дори от разстояние обаче можем да кажем, че за да бъде картината на Xiaomi Mi TV LUX добра, задължително трябва да го гледате на тъмно и фонът зад него трябва да е черен. За разлика от други прозрачни телевизори, които сме виждали до този момент в действие, във видеото с този не виждаме само статични презентации и кратки демо анимации, а истинско видео съдържание, настройки и други функции.

Телевизорът е дебел само 5.7мм и е с 55" диагонал. Използваната от Xiaomi матрица e OLED със 120Hz честота на опресняване. По данни на производителя, стъклото от което е направен екрана е 10 пъти по-здраво в сравнение със стандартно стъкло. Конраста на телевизора е много висок -  150000:1, а DCI-P3 цветовата гама се покрива на 93%. Налична е и функция Always-On Display, която позволява когато не гледате видео, на екрана да излиза ефектен скрийнсейвър или фото тапет.

В основата на хардуера на Mi TV LUX стои мощен 4-ядрен процесор MediaTek MTK 9650, а партниращото му GPU е Mali G52 MC1. Операционната система, която контролира всичко изброено е оптимизиран за смарт телевизори MIUI 12.

 

 

Добрата новина е, че Xiaomi Mi TV LUX Transparent Edition не е прототип, а съвсем реален телевизор, който влиза в официална продажба от Неделя (16 Август). Разбира се, щом има добра новина, има и лоша и тя е цената на устройството. Както при всяко ново и ефектно устройство, тя ще бъде доста висока, поне в началото на производството му. Mi TV LUX ще струва около 10000 лева.

 

Още от Digital.bg: Xiaomi Mi 10 Ultra има най-добрата смартфон камера в света, според DxOMark

 

Музика: Bensound.com