Последната новина от SpaceX идва от техният Twitter акаунт и гласи, че компанията планира да изстреля на 13 Юни още 58 нови спътника в космоса. Те ще са от системата Starlink, която е предназначена да подобри качеството на интернет връзката в световен мащаб.

Благодарение на тези малки спътници, които кръжат около земята, се постига високоскоростна интернет мрежа, която постига скорост от 1Gbps, която е нужна за пълноценното реализиране на актуалната 5G мрежа.

Компанията на Илън Мъск пусна в орбита първите си 60 спътника Starlink през миналата година, като плановете са броят им да достигне 11000. Това ще струва на SpaceX 10 милиарда долара.

 

Освен Starlink, на 13 Юни ще бъдат изстреляни и три апарата на компанията Planet labs, на която преди време Google продаде сателитният си бизнес.  Planet Labs сателитите са предназначени да снимат Земята в детайли от космоса, защото на борда си ще има камери с много висока резолюция.

За изстрелването утре ще се използва ракетоносител Falcon-9. Същият който вече два пъти беше използван успешно от SpaceX за доставки на товари в космоса.

 

 

Във видеото което приложихме над тази статия, можете да видите как се приземява ракета Falcon-9. Впечатляваща е идеалната треактория на движение на ракетите, синхрона и скоростта с която всичко става. Гледайте видеото задължително със звук, за да чуете силата на детонацията на двата двигателя преди кацане.

 

Още от Digital.bg: Huawei P40 Pro+ ще се продава в Европа от 25 юни

 

Музика: Bensound.com