Спутник-1 e името на първия изкуствен спътник изстрелян в орбитата около планетата ни, което се случва през октомври 1957. Само няколко месеца по-късно САЩ отговарят с изстрелването на Експлорър-1, което поставя началото на космическото противопоставяне между двете най-велики сили в онази епоха. Шест десетилетия по-късно можем да се похвалим с впечатляващ прогрес в изучаването на Космоса. От BusinessInsider насочват вниманието ни към това колко далече от Земята са разположени съвременните сателити. 

 

Вероятно не знаете, но ракетата V-2 е името на ракетата, която за първи път излиза извън пределите на Земята през 1942г.. Това е първия създаден от човек обект в орбитата на планетата. Спутник-1 се превръща в първия сателит напуснал Земята, което се случва 15 години по-късно. Pioneer 6 изпраща първия сателит в орбитата на Слънцето. Тази мисия е от 1965г. Само година по-късно Luna 10 става първото съоръжение, което влиза в атмосферата на Луната.

 

Venera 7 каца на повърхността на Венера през 1970г. и така става първата космическа сонда стъпила на чужда планета. Няколко месеца след това сателита Mariner 9 достига до Марс. През 1972г. Pioneer10 излиза извън пределите на Слънчевата система и прави първата снимка отблизо на Юпитер. Сатурн е достигната през 1979г., когато Pioneer 11 прелита около газовия гигант. Учените стигат до Уран чак през 1986г., което дължим на Voyager 2, а две години по-късно стига до Нептун.

 

В началото на 90-те години на миналия век започваме да изпращаме сонди като Galileo и Ulysses, за да изучат отблизо Юпитер и Слънцето. Необходими са им 4-5 години, за да достигнат целта си и да започнат да ни изпращат снимки. Cassini е първия космически кораб, който влиза в орбитата на Сатурн, което става факт през 2004г. Следващата година изпращаме Messenger до Меркурий, а New Horizons стартира своята мисия до Плутон. 

 

Вижте как изглежда първата снимка на Земята направена от Космоса